Sramotan prizor iz Stoca: Vlast odlaže smeće na arheološko nalazište!

Radiosarajevo.ba
Sramotan prizor iz Stoca: Vlast odlaže smeće na arheološko nalazište!
Foto: Nezavisni blok / Arheološko nalazište Badanj

Zastupnik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Amer Obradović pokrenuo je inicijativu za spasavanje arheološkog nalazišta Badanj kod Stoca, čiju neposrednu blizinu stolačke vlasti koriste kao lokaciju za deponovanje smeća.

Ova deponija se nalazi između pećine Badanj i Drenovačke pećine u blizini rijeke Bregave, u zoni koja prema odluci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH odgovara prvoj zoni zaštite.

Općina Stolac već duže vrijeme deponuje smeće u neposrednoj blizini nacionalnog spomenika a treba istaći da se u blizini deponije nalaze i dva prirodna izvora vode – Jama i Zilino vrelo, koje se ulijevaju u rijeku Bregavu. Ovi izvori se takođe nalaze u zaštitnom pojasu spomenika, što znači da deponija ne ugrožava samo nacionalni spomenik države Bosne i Hercegovine nego i čitav ekosistem ovog dijela toka rijeke Bregave.

Amer Obradović - undefined

Foto: Nezavisni blok: Amer Obradović

Obradović navodi kako sama Odluka o proglašenju Arheološkog područja Badanj u Borojevićima kod Stoca izričito obavezuje sve nivoe vlasti u Federaciji da se suzdrže od poduzimanja bilo kakvih radnji koje mogu oštetiti nacionalni spomenik ili dovesti u pitanje njegovu zaštitu i rehabilitaciju. Inicijativa traži od Federalne uprave za inspekcijske poslove da izvrši nadzor i poduzme sve potrebne mjere da se zaštite nacionalni spomenik Badanj i ekosistem rijeke Bregave.

„Načelnik opštine Stolac Stjepan Bošković je podnio inicijativu da Stolac dobije status grada pozivajući se na njegovo bogato kulturno-historijsko naslijeđe, a u praksi je uništio Stari grad, uništio nekropolu Radimlja, a ovom deponijom uništava i nacionalni spomenik Badanj i ekosistem Bregave. Sa takvim odnosom prema baštini, Stolac ne zaslužuje status grada.“, istaknuo je Obradović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije