Sporna nagrada Kluba novinara B. Luka: Vukelić i Smiljanić dali ostavke, oglasili se BH novinari

0
Radiosarajevo.ba
Sporna nagrada Kluba novinara B. Luka: Vukelić i Smiljanić dali ostavke, oglasili se BH novinari
Foto: Fena / S dodjele sporne nagrade, Čkalja u sredini

"Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari želi informirati bh.javnost da nije sudjelovao u raspisivanju konkursa, izboru najboljeg novinara i dodjeli nagrade Kluba novinara Banja Luka u okviru manifestacije Off The Record, koja je održana u Banjoj Luci u petak 24. maja 2024. godine."

Saopćeno je ovo danas iz Udruženja BH novinari kao reakcija na uručenje godišnje nagrade Darku Momiću Čkalji - zašto i kome je uručenje sporno možete pročitati OVDJE.

"Također, Upravni odbor BH novinara odlučno odbacuje svaku vrstu pritisaka na udruženje i pojedince, a posebno širenje govora mržnje, dezinformacija i huškanja putem društvenih mreža. Od ustanovljavanja manifestacije Off The Record 2013. godine na ideji Kluba novinara Banja Luka, ona je bila u potpunoj nadležnosti samog Kluba, kako od kreiraja konkursa i poziva novinarima za sudjelovanje, preko izrade i usvajanja pravila za dodjelu nagrada, do žiriranja i izbora najboljeg novinara iz Banje Luke. Samostalnost banjalučkog Kluba u organizovanju manifestacije i izboru najboljeg novinara je dio demokratskog i decentralizovanog razumijevanja slobode izražavanja, slobode djelovanja i rada BH novinara. Takav pristup bio je i dio međusobnog uvažavanja unutar Upravnog odbora udruženja i povjerenja da rukovodstvo Kluba novinara Banja Luka organizuje i upravlja ovom manifestacijom sa ciljem okupljanje novinara, solidarnosti i jačanja profesoinalnog dijaloga među novinarima ovog grada", navode iz BH novinara.

Lana Jurčević objavila rijetku fotografiju sa suprugom: 'Sočne usne'

Lana Jurčević objavila rijetku fotografiju sa suprugom: 'Sočne usne'

Kako su saopćili, s bh.javnošću dijele i činjenicu da, prema pravilima manifestacije Off The Record, žiri, "kojeg čine nagrađeni novinari i novinarke iz prethodnih godina, potpuno samostalno odlučuju kome će dodijeliti priznaje najboljeg novinara, bez da Klub novinara Banja Luka i njegovo rukovodstvo imaju na to bilo kakvog uticaja".

"Sa ciljem smirivanja cijele situacije i smanjivanja podjela u novinarskoj zajednici, predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić i sekretarka Kluba Ljiljana Smiljanić odlučili su podnijeti ostavke. Upravni odbor BH novinara će uskoro imenovati vršioca dužnosti - koordinatora ili koordinatoricu za Klub novinara Banja Luka do izbora ovog rukovodstva. Smiljanić i Vukelić su podnijeli ostavke i na članstvo u Upravnom odboru BH novinara, o čemu će odlučivati članovi Odbora na svojoj idućoj sjednici", zaključeno je iz Udruženja BH novinari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije