Specijalni program NPS "Kultura na ulice" u augustu donosi niz spektakularnih događaja

0
N. Ć.
Specijalni program NPS "Kultura na ulice" u augustu donosi niz spektakularnih događaja
Radiosarajevo.ba / Kultura na ulice

Jedan u nizu ljetnih događaja u Sarajevu je program Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice!" koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, sve do mjeseca oktobra.

Kao što je već ranije najavio direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, riječ je o programskoj platformi koja će svim građanima, ali i turistima, ponuditi glumačke, plesne, muzičke i likovne izvedbene scene.

"Ove sezone nastavljamo sa programom 'Kultura na ulice!'. Prošle godine smo govorili o sociološkim i kulturološkim razlozima, i zašto smo programe visoke kritičke kulture kao što je progam NPS i program Sarajevske filharmonije odlučili da izvedemo na gradske ulice i trgove. Moram reći da ćemo se i ove godine truditi da u našim programima unesemo stilske raznolikosti, a trudit ćemo se da nađemo nove izvedbene stilove i kriterije.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Zajedno sa svojim saradnicima, vjerujem da NPS mora razmišljati i o značajnoj ulozi publike u nastanku umjetničkog djela...jer ovo je i program koji na najbolji mogući način razbija sve socijalne elemente koji mogu preispitati konvencionalne umjetničke proizvode, odnosno sadržaje koji se izlažu javnosti", kazao je tada Mustafić. 

Prošli mjesec, publika je mogla uživati u raznim izvedbama predstava na popularnim sarajevskim lokacijama poput Pozorišnog trga Susan Sontag i Bijele tabije. 

Organizatori projekta "Kultura na ulice 2023!" za portal Radiosarajevo.ba su kazali da je posjećenost bila jako dobra, te da je svaki događaj za njih poseban na svoj način. 

Kultura na ulice 2023: Spektakularni koncert grupe Regina u Sarajevu

Kultura na ulice 2023: Spektakularni koncert grupe Regina u Sarajevu

"U junu i julu mjesecu u nekom prosjeku smo imali između 800 i 1000 ljudi koju su pratili naše programe, naravno tu se podrazumijeva i veliki broj turista. Drago nam je što naš projekt 'Kultura na ulice!' zaista postaje brend i jedna od glavnih atrakcija u ljetnim danima, kako za domaće građane i građanke tako i za turiste. Za nas je svaki događaj poseban, tako da ne bih izdvajali ni jedan posebno, jer svaki nosi svoju 'težinu' i kvalitet. S druge strane, neki zahtijevaju veću produkciju a neki manju, ali na kraju svaki događaj je jednako bitan", poručuju organizatori ovog programa. 

Kultura na ulice ispred NPS
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba

Ova godine, organizatori specijalnog programa "Kultura na ulice!" slave svoje drugo izadnje, a mi smo ih upitali odakle ideja za ovakvu kulturnu manifestaciju?

"Specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo 'Kultura na ulice' ove godine slavi svoje 2. izdanje. Započeo je na inicijativu direktora Narodnog pozorišta Dine Mustafića, a koji je podržala Vlada Kantona Sarajevo, te Ministarstvo kulture i sporta.

Želja je bila da ovom programskom platformom na drugačiji način građanima ponudimo pregled teatarske, plesne, muzičke i likovne izvedbene scene, koju stvaraju umjetnici Narodnog pozorišta Sarajevo kao i nezavisne art skupine i pojedinci čije zanimanje za originalne, eksperimentalne i istraživačke modele umjetničkog izraza proizvodi univerzalne egzistencijalističke predstave i performanse, čije se estetike i poetike međusobno uspoređuju i nadograđuju uspostavljajući tako nove izvedbene stilove i kriterije.

Koncert grupe Regina
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Koncert grupe Regina

Građani Kantona Sarajevo, turisti i posjetitelji od 2022. godine imali su priliku uživati u bogatim kulturnim i umjetničkim sadržajima na otvorenom, kao što su predstave, glumački performansi, koncerti, lutkarske predstave, izložbe, baleti, likovne insatalacije itd", kazali su organizatori. 

Kultura na ulice ispred NPS
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba

Vjerujemo da ste uživali u predstavama koje su obilježile mjesece juni i juli, a evo šta nas čeka u augustu. 

"Kada je u pitanju august, građanke i građani Sarajeva moći će uživati u raznovrsnom programu koji podrazumijeva dramske, koncertne i plesne izvedbe. Posebno bi izdvojili dramsku predstavu Osramoćeni, rađenu po tekstu Ayada Akhtara u režiji Dine Mustafića.

Predstava Osramoćeni svojom tematikom bavi se i danas aktuelnim društveno-političkim temama kao što su islamofobija i pitanja rasnog, vjerskog i nacionalnog identiteta. Također, predstava dubinski secira posljedice terorističkih napada širom svijeta na odnose među kolegama, prijateljima ili čak bračnim partnerima koji dolaze iz različitih kultura u našem naizgled liberalnom i multikulturalnom društvu.

Tu je i predstava Kad sevdah govori, u izvedbi Lejle Jusić, Elvira Solaka i Adnana Gore, te koncerti "Muzički kutak" i "Viva la musica" u izvedbi Aide Čorbadžić, Melise Hajrulahović, Belme Alić i Mirona Konjevića.

"Pomenuti događaji bit će izvedeni Zemaljskom muzeju BiH, Historijskom muzeju BiH, te u drugim općinama u Kantonu Sarajevo. Raduje nas ogroman odaziv publike, te dobar feedback od strane naših posjetitelja", poručili su organizatori. 

🥁 Pogledajte šta vas sve očekuje u mjesecu AUGUSTU tokom programa Kultura na ulice! I ne zaboravite — ulaz je BESPLATAN...

Posted by Kultura na ulice on Saturday, July 29, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije