Snimak koji je zabrinuo sve: Iz Pionirske doline objasnili zašto lavica izgleda loše

Radiosarajevo.ba
Snimak koji je zabrinuo sve: Iz Pionirske doline objasnili zašto lavica izgleda loše
Instagram / Lavica Piolina

Snimak lavice Pioline iz Pionirske doline u Sarajevu zabrinuo je sve.

Na društvenim mrežama objavljen je video uz opis da je neuhranjena, dehidrirana i zlostavljana.

Takve navode iz KJKP Park su demantirali, te su pojasnili zbog čega lavica izgleda loše.

"Piolina je vrlo uhranjena, uvijek napojena, njegovana i životinja kojoj se posvećuje posebna ljubav, ali je jednostavno životinja koja ima poteškoće u razvoju i kretanju. To je činjenica i jedina istina", kazali su iz KJKP "Park". 

Navode da je Pionirska dolina sigurno i jedino utočište i za brojne mladunce koji u prirodnom okruženju ne bi mogli preživjeti i opstati sami. 

Poznata je i činjenica da su lav Rily i i lavica Sarajčica prva dva lava donirana iz prijateljskih zooloških vrtova iz Evrope, a da je Piolina prvi lav rođen u Pionirskoj dolini i prvo mladunče para lavova. 

Rođena je u augustu 2014. godine. Nedugo nakon Piolininog rođenja, lavica Sarajčica je, s obzirom da je to njeno prvo mladunče, šapom povrijedila mlado i od tada Piolina ima problem s razvojem kičme, vidnim deformitetom i činjenicom da ima teže pokretne zadnje ekstremitete, kažu iz KJKP Park te iznose Piolininu priču. 

"Naš veterinarski tim od tada je posebnu brigu i njegu posvetio Piolini kao životinji kojoj je potrebna dodatna njega i zaštita, kako bi joj život bio olakšan i omogućeni što bolji uslovi. Od Piolininog rođenja i Veterinarski fakultet u Sarajevu vodi ljekarsku zaštitu i brigu o Piolini. Osim redovnih veterinarskih kontrola koji se vrše u saradnji sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu, preduzeće Park i Pionirska dolina, prilikom boravka italijanskog doktorskog tim 2016. godine organiziralo je i prvi u BiH CT snimak Piolininog stanja, a na osnovu istog je utvrđeno da nije u pitanju oštećenje kosti. O svemu originalna medicinska dokumentacija nalazi se na Veterinarskom fakultetu", saopćeno je iz Pionirske doline. 

Ističu da je mišljenje doktora veterinara iz Italije bilo je da jedino MR bi mogao jasno definirati u kojoj mjeri su oštećena tkiva i nervni sistem uz koštani dio. Međutim u Bosni i Hercegovini niti jedna institucija nema MR aparat, niti je moguće uraditi operativni zahvat životinje. 

"Od tada je brigu o Piolini u Pionirskoj dolini preuzeo i posebno educirani kadar, određena posebna radna snaga, jer se radi o životinji koja ima posebne potrebe i koja je svakodnevno pod nadzorom i pod punom pažnjom", istaknuto je.

O njenoj ishrani također se vodi posebna briga o čemu svjedoči i jelovnik, navode iz Pionirske doline.

Piolina kao i ostala dva lava (njeni roditelji) dnevno pojede po sedam kilograma pregledanog, certificiranog i vrlo kvalitetnog mesa.

"Piolina zbog svog stanja mora tokom dana boraviti i u otvorenom dijelu svoje nastambe, na suncu zbog D vitamina, koji joj se daje i kroz ishranu. Iako bi neko drugi radio sve da se oslobodi životinje koja ima problem s kretanjem ili bi je držao zatvorenu i daleko od očiju javnosti, preduzeće Park i Pionirska dolina to nikada neće uraditi. Mi se o životinjama smještenim u našem zoološkom vrtu brinemo i njegujemo ih s puno ljubavi, znanja i vrlo predano i to ćemo nastaviti raditi i dalje. Nećemo ih sklanjati od javnosti samo zato što imaju poteškoće u razvoju, što su ostarile i slično", kazali suiz Pionirske doline.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije