Složne ruke uklanjaju i barijere: Sarajevski učenici dobijaju lift za invalidska kolica

0
I. S.
Složne ruke uklanjaju i barijere: Sarajevski učenici dobijaju lift za invalidska kolica
FOTO: Facebook / Potpisivanje ugovora u Vijećnici

Djevojčica Merjem Sivro nije mogla prisustvovati brojnim časovima u Školi za srednje stručno obrazovanje u Sarajevu. Ona koristi invalidska kolica, za koja nije postojao lift u ovoj školi.

Vijećnika Grada Sarajeva Vedada Deljkovića upravo je ova priča inspirisala za inicijativu koja je nedavno dobila svoj sretan epilog.

"Gledao sam prilog o djevojčici Merjem Sivro, učenici Škole za srednje stručno obrazovanje koja ne može hodati, te koristi invalidska kolica. Često je imala probleme da prisustvuje nastavi. Ta škola, iako obrazuje učenike sa različitim poteškoćama u razvoju (fizičkom i psihičkom), nema lifta. Prilog na televiziji me je podstakao da odem do škole i upoznam se detaljnije sa problemom“, rekao je Deljković za portal Radiosarajevo.ba.

U školi je upoznao Ingu Biščević, tačnije direktoricu ove škole, od koje je saznao sve detalje o ovom problemu.

"Obećao sam da ću se založiti da Gradska uprava finansira ugradnju lifta. Najprije sam htio odmah, tokom glasanja za Rebalans budžeta, prošle godine djelovati amandmanom, međutim, nije bilo mogućnosti. Morao sam sačekati javnu raspravu na Nacrt budžeta za 2021 godinu. I tada sam predao zahtjev, kao prilog javnoj raspravi", prisjetio se Deljković.

Vedad Deljković - undefined

FOTO: Facebook: Vedad Deljković

I dok se čekalo na Nacrt budžeta i javnu raspravu, direktorica Biščević je vrijedno nabavila sve potrebne saglasnosti i dozvole.

Obećanje nije ostalo samo na riječima – te je Grad Sarajevo potpisao ugovor u vrijednosti od 70.000 KM za ugradnju lifta u jedinoj obrazovnoj ustanovi ovog tipa u Kantonu Sarajevo.

Merjem i drugi učenici će uskoro bez problema prisustvovati svim časovima, nakon što Gradska uprava doznači ova sredstva.

"Svi mi koji možemo na bilo koji način djelovati, a u skladu sa Međunarodnim konvencijama o pravima osoba sa invaliditetom, trebamo se uključiti i doprinijeti otklanjanju prepreka koje invalidnim osobama onemogućavaju da se aktivno uključe u sve segmente našeg društva. Njihov invaliditet nije prepreka da doprinesu zajednici, nego barijere koje ne mogu savladati, a koje mi možemo ukloniti", glasi poruka inicijatora ove divne ideje Vedada Deljkovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije