Sloboda u muslimanskom svijetu: Bosna i Hercegovina najbolje rangirana zemlja

Radiosarajevo.ba
Sloboda u muslimanskom svijetu: Bosna i Hercegovina najbolje rangirana zemlja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Begova džamija u Sarajevu

Mustafa Akyol, pisac, novinar, kolumnista New York Timesa i istaknuti turski intelektualac objavio je novu studiju "Sloboda u muslimanskom svijetu".

U studiji su istražene lične slobode izražavanja, vjere, opredjeljenja i drugog u većinski muslimanskim zemljama.

Prema podacima koje je objavio ugledni autor, Bosna i Hercegovina je najslobodnija zemlja na svijetu sa većinski muslimanskim stanovništvom, a odmah iza nje je Albanija.

mustafa_akyol (2).jpg - undefined

FOTO: Arhiv: mustafa_akyol (2).jpg

Naša zemlja je dobila ocjenu 8,04 od 10, dok je svjetski prosjek 6,98.

Kako je naveo, zemlje s najmanjim indeksom slobode u svijetu su Sudan, Suadijska Arabija, Iran, Bruneji, Mauritanija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U istraživanju je obuhvaćeno 40 od 51 zemlje sa većinskim muslimanskim stanovništvom u svijetu. Prikazano je kako su zemlje rangirane po pitanju ličnih i ekonomskih sloboda.

"Sloboda je koncept koji se može mjeriti različitim dimenzijama. Moj glavni fokus su bile lične slobode. Analizirao sam po Indeksu ljudskih sloboda u kojem su obuhvaćene: vladavina prava, sigurnost, sloboda kretanja, religije, izražavanja, informisanja i drugi. Analizirao sam i ekonomske slobode ali kao zasebnu kategoriju", napisao je u uvodu rada Akyol.

Cijelu analizu možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije