Sladić upozorava: Stigao je saharski pijesak u BiH. Evo na šta treba obratiti pažnju

A. S.
Sladić upozorava: Stigao je saharski pijesak u BiH. Evo na šta treba obratiti pažnju
Foto: Privatni album / Nedim Sladić

U Bosnu i Hercegovinu je stigao saharski pijesak. Vjerujem da su mnogi to mogli primjetiti, ali niko ne treba biti zabrinut zbog toga. Šta više, očekuje nas toplije vrijeme narednih dana.

To kaže meteorolog amater Nedim Sladić za Radiosarajevo.ba, koji je za naš portal pojasnio o čemu se radi. 

„Kada govorim o saharskom pijesku, on nam je pristigao sa jugozapada kontinenta, nošen izraženim južnim visinskim strujanjem koji u ovom dijelu godine nije neuobičajena pojava. Ono što je bitno naglasiti, ovaj saharski pijesak ne predstavlja opasnost za stanovništo. Najbolje se uočava na prozorskom oknu i na vjetrobranskim staklima automobila u vidu žučkastih tragova", priča nam Sladić. 
Prognoza vremena za srijedu - undefined

Facebook: Prognoza vremena za srijedu

On je najavio da će se ovaj trend nastaviti i narednih dana.

"Očekujem da će saharski pijesak potrajati do ponedjeljka. Od sutra ide zatopljenje kao posljedica pritjecaja osjetno toplije zračne mase nošena jugozapadnim visinskim strujanjem. Sve se ovo dešava na prednjoj strani ciklonske aktivnosti nad Pririnejskim poluostvrom. Upravo spomenuto jugozapadno visinsko strujanje usisava saharski pijesak sa sjevera Afrike i usmjereno ga transportira na daljinu u BiH.

Količine pijeska u zraku koje se očekuju u petak, 15. maja - undefined

Facebook: Količine pijeska u zraku koje se očekuju u petak, 15. maja

Treba obratiti pažnju na prolazno veće povećanje vrijednosti štetnih lebdećih čestica (PM čestice) znog čega će i nebo biti dosta mutno, naročito krajem sedmice. Od sutra će biti toplo, ponegdje i vruće. Na sjeveru Bosne vrlo vjerovatno se sutra približavamo prema prognoznom modelu ECMWF i ICON i blizu 30 stepeni", kazao je Sladić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije