Banjalučanka izrađuje cipelice za bebe / Školovala se za psihologa, zarađuje kao obućar

21. 05. 2017. u 10:18:00 AA

Shares: 0

Banjalučanka Dubravka Vujnović Božić, koja za bebe kreira i izrađuje nehodajuće cipelice od prirodnih materijala, inače psiholog, kaže da posao za koji se školovala radi volonterski, a od obućarskog posla za koji nema škole, zaradi koju marku.

Iako djeluje kao da je riječ o dva nespojiva zanimanja, Dubravka Vujnović Božić je otkrila da postoji veza, a to je ljubav prema bebama. 

"Oduvijek imam ljubav prema malim bićima i nekako sam im posvećena čak i u ovoj profesiji psihologa, a ovo je kreativni dio u kojem stvaram konkretan proizvod", rekla je ona.

Mekane i lagane na nogicama

"Isolina", cipelice za bebe, pravi od kože "koja u sebi nema mnogo hemije", a prednost ovako izrađenih cipelica, prema njenim riječima, je prirodnost, jer su mekane i lagane na nogicama. 

"Dizajn je moderan, pa su te bebe tako moderne u tim cipelicama", rekla je Dubravka Vujnović Božić i dodala da je izrađivala i čizmice, kojima je unutrašnjost od vune, pa su i funkcionalne.

Do početka proizvodnje došlo je slučajno.

"Pokušala sam za jednog malog drugara napraviti cipele iz šale, jako dobro je ispalo, onda sam pokušala još jedne, pa još jedne i negdje sam se sama oduševila kako to izgleda i kako je to malo", ispričala je ona.

U pitanju je nepresušan izvor inspiracije, jer stalno ima nešto novo da doda, promijeni i svaki put izgledaju drugačije.

"Krenulo je kao šala, sad je još uvijek kako hobi, pa vidjećemo gdje će dalje", kaže Dubravka Vujnović Božić.

Ispričala je i da je oduvijek imala "kreativnu notu", potrebu da nešto stvara i pravi, a pronašla se u izradi cipelica i iako nije mislila da će napraviti više od nekoliko parova, sada ih radi sve više.

Pomažu joj suprug i kolega

"Moj suprug i njegov kolega rade kožnu galanteriju, defitivno ne bih uspjela bez toga, imala sam priliku doći ovdje i igrati se. Sve mi je bilo dostupno i materijali i alati i na kraju krajeva njih dvojica sa svojim savjetima, jer nemam nikakvo iskustvo za ovako nešto. Oni su mi ogromna podrška i pomoć, kao inkubator u kojem se polako razvijam", rekla je ona. 

Roditelji su, kaže, oduševljeni, majke pogotovo, a najveći dio svojih proizvoda prodaje u BiH.

"Mogu se pohvaliti da je par pari cipelica otišlo i po Evropi, što mi je drago, da se prepoznaje kvalitet."

Za proces proizvodnje, ispričala je da ne zna koliko traje, jer zbog mnogobrojnih obaveza nikada ne radi jedne cipelice od početka do kraja, ali koristi koliko god treba vremena da bi napravila proizvod kojim je zadovoljna.

"Ono što mi predstavlja problem jeste moje nestrpljenje. Svaki put bih voljela raditi drugi model, druge kombinacije i onda nestrpljenje da vidim kako izgledaju. Zapravo još uvijek mijenjam šablone, nešto mijenjam, nešto popravljam, želim da ih dovedem do savršenstva", kaže Dubravka Vujnović Božić i dodaje da joj ništa nije teško jer u ovom poslu uživa maksimalno.

Nada se boljim danima za "Isolinu"

Osim cipelica za "nehodače", s obzirom na to da ima kćerku od dvije i pol godine koja je često moli da i njoj napravi nešto, pokušava praviti i ljetnje cipele za bebe nakon prohodavanja i to joj je novi izazov.

"Kod nas je teško planirati bilo kakvu budućnost. Zaista vjerujem da kada radimo nešto srcem i od srca, i uložimo se u to - da to ne može da ostane neprimijećeno i nenagrađeno na neki način. Tako da se zaista nadam da 'Isolina' može da postane brend koji će da raste i da se razvija", kaže ona.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: posao obućar

NEMA KOMENTARA