Edukacija kroz zabavu: Škole u BiH dobijaju više od 500 robota

Fena
Edukacija kroz zabavu: Škole u BiH dobijaju više od 500 robota
Veoma zanimljiva inicijativa pokrenuta je ovih dana u Mostaru gdje je SPARK school pokrenula tehnološki projekat tokom kojeg će osnovnim školama i udruženjima čije aktivnosti uključuju rad sa djecom ovog uzrasta diljem BiH biti dodijeljeni roboti.

Svrha projekta je da djeca od najranije dobi steknu znanja o takozvanim STEM zanimanjma, odnosno, nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

„Djecu ćemo motivirati putem organiziranih takmičenja u sklopu projekta SPARKreators Lige kojem je svrha omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju osnovnoškolskog uzrasta“, kazala je direktorica ovog programa Andrea Čordaš.

Platforma na kojoj se odvija liga je edukacijski robot mBot (Bluetooth verzija) koji nudi vrlo jednostavan ulazak u svijet robotike, ali omogućava i naprednije korištenje. Tim povodom pozvane su sve osnovne škole, odnosno nastavnici iz osnovnih škola i udruga koje se bave obrazovanjem osnovnoškolskoga uzrasta diljem BiH da se jave na web stranicu: Spark.ba na kojoj će naći prijavni obrazac i dokumente o pravilima Lige.

Prijave su otvorene do 8. februara ove godine, a 15. februara će biti objavljeni rezultati s kojim će školama SPARK najprije sarađivati.

Svi sudionici dobit će potrebne robote na posudbu, odnosno, nakon obuke u trajno vlasništvo“, objasnila je Čordaš.

Procjenjuje se kako će u projekat biti uključeno najmanje 100 škola, te da će ovim projektom biti dat doprinos u smanjenju jaza između obrazovnog sektora BiH i drugih razvijenih zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije