Skandal: Zagađivači truju bh. rijeke, a vlast u FBiH želi da čekamo još 4 godine da im to zabrani?!

7
Radiosarajevo.ba
Skandal: Zagađivači truju bh. rijeke, a vlast u FBiH želi da čekamo još 4 godine da im to zabrani?!
Foto: Facebook / Pomor ribe u Neretvi

Briga za ekologiju i okoliš u Bosni i Hercegovini nije na zavidnom nivou, a jedan od ključnih problema je odlaganje otpadnih voda u bosanskohercegovačke rijeke. 

Osim građenja mini-hidroelektrana,nelegalne sječe šuma, neplanske gradnje i mnogih drugih, jedan od gorućih problema je neadekvatno ispuštanje tehnoloških voda u vodotoke u Bosni i Hercegovini. Svjedoče o tome česti i potresni izvještaji o pomoru ribe u rijekama diljem naše domovine.

Prema izvještaju Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine iz aprila 2023. godine, problem je gori zbog činjenice da se Uredba o uslovima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sisteme javne kanalizacije ne provodi. 

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Ova Uredba je donesena još 2007. godine, kada su bili i predviđeni rokovi za sve privredne i industrijske subjekte koji već ispuštaju svoje tehnološke otpadne vode u okoliš, a koje ne zadovoljavaju granične vrijednosti emisije supstanci i parametara kvaliteta za tehnološke otpadne vode, da se usaglase s graničnim vrijednostima. 

Nažalost, još od donošenja Uredbe, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, tačnije Federalno ministarstvo za okoliš i turizam prolongira ovaj rok. Da stvar bude strašnija, trenutno je aktivan prijedlog da se rok ponovo prolongira, i to do 31. decembra 2025. godine po članu 1 ove uredbe, odnosno do 31. decembra 2027. godine po članu 2 ove uredbe, koja vrijedi za sve kojima ministarstvo za okoliš i turizam izdaje okolišnu dozvolu. 

Objavljene nove fotografije neprepoznatljive Neretve: 'Ovo je posljednja prilika da zaustavimo zlo'

Objavljene nove fotografije neprepoznatljive Neretve: 'Ovo je posljednja prilika da zaustavimo zlo'

Kako se navodi u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH o zaštiti rijeka u ovom entitetu, prolongiranje ove odluke već ima katastrofalne posljedice

"Zbog kontinuiranog prolongiranja roka najveći industrijski zagađivači u FBiH nemaju adekvatan tretman otpadnih voda. Navedeno ima za posljedicu da brojni industrijski subjekti bez ikakvih ograničenja i sankcija ispuštaju u rijeke tehnološke otpadne vode koje značajno prelaze propisane granične vrijednosti. Radi se o hiljadama tona različitih zagađujućih materija (kao što su: hloridi, sulfati, azot, fosfor i dr.) koje se na godišnjem nivou ispuštaju u površinske vodotoke, zbog čega često nastaju vidljive štetne posljedice po biljni i životinjski svijet", piše u ovom izvještaju.

Trenutna situacija kaže da je do 15. decembra ova Uredba na javnom uvidu, a aktivan je prijedlog da se opet produži rok za zagađivače voda u FBiH. 

Ovom prilikom, ekipa portala Radiosarajevo.ba kontaktirala je Lejlu Kusturicu, aktivisticu Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT. Ova Fondacija se dugo bori za rješenja ekoloških pitanja u našoj zemlji, a aktivni su i u pogledu ovog problema. 

"Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) praktično odlaže provođenje predmetne uredbe još od 2007. godine. Dakle, nauštrb zdravlja građana i građanki cijele zemlje se pogoduje najvećim zagađivačima naših rijeka i to preko 15 godina", rekla je Kusturica za naš portal.

Zajedničkim snagama uredimo sektor šumarstva u Bosni i Hercegovini: Čuvajmo šume, jer one čuvaju nas

Zajedničkim snagama uredimo sektor šumarstva u Bosni i Hercegovini: Čuvajmo šume, jer one čuvaju nas

Postavila je i pitanje čelnicima Vlade FBiH.

"Postavljamo pitanje premijeru Nikšiću i resornim ministarstvima: koga to Vlada štiti, moćnike ili obične ljude?", pita se aktivistica. 

Za kraj je dodala i apel za rješenje ovog gorućeg problema. 

"Apelujemo na Vladu FBiH da odbaci dva sporna člana Uredbe kojim se produžavaju rokovi za usklađivanje graničnih vrijednosti za ispuštanje otpadnih voda u okoliš i sistem javne kanalizacije. Očekujemo da će nova uredba zaista regulisati adekvatan tretman otpadnih voda u što skorijem roku", rekla je Lejla Kusturica za portal Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije