Sjedinjene Države i Velika Britanija: Quo Vadis, Aida je za nas već pobjednik

1
Radiosarajevo.ba
Sjedinjene Države i Velika Britanija: Quo Vadis, Aida je za nas već pobjednik
PrtScr / Eric Nelson i Matt Field

"U ovim teškim vremenima, kada se svijet hrabro bori protiv pandemije, naša stvarnost postaje bolja sa svakim dobrim vijestima, sa svakim uspjehom. Jasmila, Damire i ekipa filma Quo Vadis, Aida?, danas slavimo s vama. Što se nas tiče, vi ste već pobjednici."

Objavila je ovo Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, uz video u kojem američki ambasador Eric Nelson i britanski ambasador Matt Field odaju počast Jasmili Žbanić i ekipi filma koji je naš kandidat za Oskara, ali i za dvije prestižne BAFTA nagrade.

"Danas slavimo uspjeh, nadu, budućnost", govori ambasador Nelson, dok ambasador Field dodaje kako su tu da proslave uspjeh redateljice Jasmile Žbanić, producenta Damira Ibrahimovića i "njihove fantastične ekipe filma Quo vadis, Aida?".

"Danas slavimo s vama", govore ambasadori, poručujući: "Što se nas tiče, vi ste već pobjednici."

"Jako sam sretan što ovaj film svakog dana privlači sve više pažnje. Kao što je sama Jasmila rekla, ovo nije film o 'krivici ili osveti'. Namjera mu je da očuva sjećanje na ovaj važan i tragičan događaj i da podstakne razgovor o pomirenju", navodi ambasador Nelson, ističući kako film govori o važnosti ljudskog života i sjećanja, a ne poricanja. 

O tome kako je važno koristiti sjećanje kako bi se odala počast prošlosti i krenulo naprijed, ka svjetlijoj budućnosti.

Umjetničko djelo, poput ovog filma, nastavlja i britanski ambasador, svima nam pomaže da učimo iz prošlosti da se ovakav genocid više nikada ne ponovi.

"Samo prihvatanjem istine o prošlosti možemo naučiti lekcije za budućnost", poručuje ambasador Field.

Kao i mnogi drugi, i ambasadori su istakli čudesnu izvedbu Jasne Đuričić, koja u filmu igra glavnu ulogu, prevoditeljicu Aidu. Zaključili su riječima:

"Čestitamo svim Bosancima i Hercegovcima na velikom uspjehu ovog filma. Želimo vam puno sreće u Ujedinjenom Kraljevstvu i Americi. Od srca se nadamo da je april mjesec u kojem ćemo čuti: I Oskar ide za Quo vadis, Aida?, Bosna i Hercegovina."

"Našim srcima približila je patnje majki, supruga i kćerki žrtava srebreničkog genocida. Najveća čestitka ide ekipi filma koja je okupila talente iz cijelog regiona."

Quo Vadis, Aida? je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu. Radnja filma dešava se u julu 1995, a glavni lik je Aida, prevoditeljica za Ujedinjene narode (UN), koja pokušava da spasi svoju porodicu nakon što Vojska RS zauzima Srebrenicu.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije