Omiljeni poglavar / Sjećanje na neostvarenu posjetu opkoljenom Sarajevu pape Ivana Pavla II

08. 12. 2021. u 11:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prošle su dvadeset i četiri godine od posjete pape Ivana Pavla II razorenom Sarajevu 1997. godine.

"Sjećanje na neostvarenu posjetu opkoljenom Sarajevu pape Ivana Pavla II 08. 09. 1994.... Posjeta je realizirana tri godine kasnije 12.- 13. 04. 1997. godine"

Prisjetio se ovim statusom na svom Facebook profilu ugledni ljekar Bakir Nakaš.

Sjećanje na papu Ivana Pavla II - undefined

Screenshot: Sjećanje na papu Ivana Pavla II

Tim povodom vratit ćemo se u prošlost i prisjetiti kako je izgledalo tada organizirati posjetu Pape i šta je ta posjeta, zapravo, značila za ovaj grad, ali i za cijelu BiH.

Iako je Ivan Pavao II. Još 1994. godine želio doći u Sarajevo i iako su već pripreme za njegov dolazak bile gotovo završene, ta se posjeta nije mogla ostvariti s obzirom na to da niko nije želio garantirati sigurnost Papi i hodočasnicima.

Upravo zabrinutost za sigurnost hodočasnika navela je Papu na prolongiranje tog putovanja (svi govori odavno već pripravljeni) pa je Ivan Pavao II. u Castel Gandolfu izrekao govor koji je namjeravao izgovoriti u Sarajevu. U govoru, koji je prenosila bh. televizija, Papa se obraćao kao da je u Sarajevu.

Ostvarena želja mnogih

Tri godine kasnije, tačnije 12. i 13. aprila 1997. napokon je došao trenutak ostvarenja te posjete. Nakon višemjesečnih priprema konačno je 12. aprila u 16 sati iz međunarodnog aerodroma Leonardo da Vinci Fiumicino u Rimu poletio avion sa Svetim Ocem prema Sarajevu. Sat i pol kasnije spuštanje papinog aviona na tlo Sarajevskog aerodroma označilo je novi tračak nade za ovu ratom napaćenu i razrušenu zemlju.

Historija.ba - undefined

: Historija.ba

Odmah po dolasku Papa nije skrivao svoju radost zbog ostvarenja toga hodočašća.

To je istaknuo i u svom pozdravnom govoru: "Moja prva misao u ovome trenutku u kojemu mi je dato zakoračiti na bosansko-hercegovačko tlo leti k Bogu koji je danas uslišio moju dugo gajenu želju da se ostvari ovo hodočašće..."

Poljubivši po izlasku iz aviona bosanskohercegovačku zemlju Papa je blagoslovio sve njene ljude, pozvavši ih na trajno zalaganje za mir na ovim prostorima: "Mir će pobijediti ako svi budu znali raditi u istini i pravdi, idući jednako ususret zakonitim očekivanjima stanovnika ovih krajeva koji u svojoj složenoj raznolikosti mogu postati znakom za čitavu Europu", istaknuo je Papa tom prilikom.

Sat vremena po dolasku u Sarajevo, Papa je u katedrali Presvetog Srca Isusova u Sarajevu slavio Večernju zajedno s prisutnim biskupima, svećenicima, Bogu posvećenim osobama, bogoslovima i sjemeništarcima.

Tom prilikom Papa je predao Vinku kardinalu Puljiću 'Svjetiljku mira' koju je za vrijeme rata u BiH dao zapaliti i postaviti u bazilici sv. Petra pred likom Gospe od pomoći kako bi svi oni koji posjete ovu baziliku zastali na trenutak i pomolili se za mir na ovim prostorima.

Historija.ba - undefined

: Historija.ba

Predajući tu svjetiljku vrhbosanskomu nadbiskupu, Ivan Pavao II. je rekao: "Uslišana je ustrajna i žarka molitva koju je označavala ova svijeća što je zapaljena u bazilici sv. Petra u vrijeme strašnih dana rata. Sada tu svijeću povjeravam vama kako bi u ovoj katedrali nastavila gajiti pouzdanje u majčinsku pomoć Presvete Djevice podsjećajući sve na obvezu neumornoga rada u službi mira".

Tom prilikom Papa se pomolio i kod groba prvog Vrhbosanskog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera.

Papa Ivan Pavao II, građanskog imena Karol Józef Wojtyła, rođen je 18. maja 1920. godine u poljskim Wadowicama.

Preminuo je 2. aprila 2005. godine u Vatikanu. Blaženim je proglašen 2011. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA