Sjećanje na Miroslava Ferića: Travničanin koji je rušio njemačke lovce

4
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Miroslava Ferića: Travničanin koji je rušio njemačke lovce
Foto: Wikipedia / Sjećanje na Miroslava Ferića

Nedovoljno je poznato da je Bosna i Hercegovina Saveznicima dala jednog svjetski poznatog letačkog asa tokom Drugog svjetskog rata.

Danas se, naime, navršava tačno 106 godina od rođenja Travničanina Miroslava Ferića, ratnog pilota poljske 303. lovačke eskadrile Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije, čovjeka kojeg danas jednako slave i Velika Britanija i Poljska, ali i cijela slobodna Europa.

Miroslav Ferić rođen je u Travniku u porodici prosvjetnih radnika 17. juna 1915. godine. Nakon pogibije oca u Prvom svjetskom ratu, majka, inače Poljakinja, odlučuje da se sa dva sina vrati u rodnu zemlju.

Kao se navodi u njegovoj biografiji, Ferić se školovao u Poljskoj, te je i 1938. diplomirao na kadetskoj školi letenja u Debelinu. Služio je u Eskdarili 111 kao potporučnik.

Nakon početka Drugog svjetskog rata 1939. godine i pada Poljske, sa saborcima odlazi u Rumuniju, pa u Bugarsku i Liban, odakle je stigao u Francusku.

Sjećanje na Miroslava Ferića - undefined

Foto: Wikipedia: Sjećanje na Miroslava Ferića

Nakon pada Francuske dobio je u Veliku Britaniju. Iako najprije nisu imali povjerenje Britanaca, naposljetku pilotima iz Poljske dozvoljavaju da se bore te se formira 303. lovačka eskadrila.

Prema historičarima, imala je možda i presudnu ulogu, u odbrani Velike Britanije od, tada na nebu znatno nadmoćnije, nacističke "Luftwaffe". Eskadrila koju su činili poljski piloti nazvana je "Kościuszko". U samo šest sedmica Bitke za Britaniju oborili 126 nacističkih lovaca. Ferić je oborio čak 12 nacističkih aviona.

Poginuo je u ferbruaru 1942. godine nesretnim slučajem tokom trenažnog leta u britanskom Spitfire lovcu iz kojeg se navodno nije mogao katapultirati.

Proglašen je jednim od najbolji zračnih asova po broju vazdušnih pobjeda u Drugom svjetskom ratu. Njemu u čast Poljsko vazduhoplovstvo je avione MiG-29 ukrasilo Ferićevom slikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije