Šetnjom za mir mostarski studenti poručili da žele suživot i zajedničku BiH

AA
Šetnjom za mir mostarski studenti poručili da žele suživot i zajedničku BiH

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru i Unija studenata Univerziteta ”Džemal Bijedić” u Mostaru u suradnji sa IPYG (International Peace Youth Group), svjetskom organizacijom mladih sa sjedištem u Koreji, održali su ”Šetnju za mir - Peace Walk” od Španjolskog trga do Starog mosta i poručili da je za njih suživot put rješenja za Bosnu i Hercegovinu.

Svrha ovog događaja je ukazati na činjenicu kako su mladi Mostara uvjereni da rat nikad ne može biti rješenje, a mir i suživot vide kao uvjet pozitivnog razvoja Mostara i BiH.

Predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru Marko Džoić ističe da Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru i Unija studenata imaju odlučnu suradnju, e da je ovo samo jedan od projekata koje rade skupa navodeći kako još mnogo toga zajedno žele uraditi.

„Želimo pokazati da mladi, posebno studenti koji su nositelji promjena i cijeloga društva žele šetati za mir, žele pokazati da možemo zajedno odraditi mnoge stvari. Ovo je najmanje što možemo učini da to pokažemo“, kazao je Džoić.

Sa studentske tačke gledišta, kako naglašava, mir ugrožava politička situacija i napetost koju stvaraju neke izjave, te nemiri koji se unose među mlađe naraštaje.

„Zbog toga mnogo mladih ljudi želi otići iz Bosne i Hercegovine. Mi želimo pokazati da ne marimo za to što pričaju političari. Mi smo spremni na mir i zajedno surađivati i raditi“, rekao je Džoić.

Predsjednik Unije studenata na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ Mostar Džani Pajić naglašava da je mir, stabilnost, suradnja i dobrobit svih u BiH misao vodilji da svih zajedničkih projekata.

„Cilj je prije svega poslati poruku mira i da je grad Mostar dobrodošao za sve ljude, te da se u Mostaru nikada neće ponoviti ono što se dešavalo, da apsolutno nećemo biti sudionici bilo kakvog rata, razaranja i drugih stvari koje negativno mogu djelovati na stanovništvo“, poručio je Pajić u ime mostarskih studenata.

On naglašava da mladi iz BiH generalno odlaze jer su nezadovoljni i da je osnovni problem ekonomska kriza, nedostatak posla, na što studenti žele ukazati svekolikoj javnosti i naći način da se to zaustavi ili barem ublaži.

Unija studenata Univerziteta ”Džemal Bijedić” u Mostaru i Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru su uključeni u rad Gradskog vijeća mladih Grada Mostar te poručuju da će provodeći zajedničke aktivnosti neprestano ukazivati na probleme i tražiti bolji života u BiH.

U ime International Peace Youth Group Rebecca Kim podržava aktivnosti mostarskih studenata ocijenivši ih značajnim.

„Znamo da je Mostar jedno od poznatih mjesta u Bosni i Hercegovini. Mostar i Bosna i Hercegovina su veoma važan povijesni i kulturološki prostor koji želimo promovirati“, istakla je Kim.

„Na ovaj način se ujedinjujemo s mladima cijelog svijeta u nastojanju da zaustavimo ratove i zajednički realiziramo Deklaraciju svjetskog mira“, poručili su studenti iz Mostara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije