Šest razloga zašto je Sarajevo najočaravajući grad na Balkanu

S. Dž.
Šest razloga zašto je Sarajevo najočaravajući grad na Balkanu
Za mnoge posjetioce Sarajevo znači dvije stvari: mjesto gdje je počeo Prvi svjetski rat i grad koji je bio pod najdužom opsadom u modernoj historiji u periodu od 1992. do 1995.

Ova traumatična historija grada, dobro dokumentirana naravno, poznata je svima, ali ono što je manje poznato je da je to topla, gostoprimljiva i basnoslovna destinacija, piše Rough Guide.

Sa tri strane okruženo planinama, Sarajevo je mjesto gdje se susreću austrougarska i osmanska arhitektura. Autobusi i tramvaji tutnjajući prolaze pored džamija i bazara, a minareti dijele panoramu sa ortodoksnim kupolama i katoličkim tornjevima.

Ovaj kulturni i karizmatični grad možda nije lako dostići, ali ga je lako voljeti.

Ovo je 6 razloga zašto bi Sarajevo trebala biti vaša sljedeća evropska avantura:

1. Jer je Baščaršija očaravajuća.

Bučno, uzdrmano i zadimljeno mjesto kakvo nećete vidjeti nigdje na Balkanu. Izaberite svoj put kroz labirint uskih sokaka koji pršte drevnim otomanskim spomenicima, mirisnim ćevabdžinicama i kafića na svakom uglu, šarolikim asortimanom štandova koji prodaju sve vrste robe, papuče i sandale uz setove za kafu itd.

2. Jer ćete pronaći najbolje čevapćiće na Balkanu koji su ovom gradu dali legendarni status u regiji.
Ovo kalorično i začinjeno jelo obično se služi sa kajmakom ili ajvarom i somunom.
Možete ih naći u nekoliko ćevabdžinica na Baščaršiji, ali ako upitate lokalce uputit će vas na „Peticu“.

3. Najbolja kafa

Nju ne vole zvati turskom. Unatoč činjenicama i istom procesu pravljenja, ona se zove bosanska kafa. Servira se u metalnim posudicama, u džezvi i fildžanu. Šećer se dodaje po želji, praksa je da se prvo proba kakvog je ukusa, pa tek onda. Kafu možete naći u bilo kojoj ulici.

4. Ima dva ljetna festivala na svjetskom nivou

U toku jula u Sarajevu se održavaju Baščaršijske noći, mjesec klasične, rock i folk muzike, komedije, teatra, opere i baleta – i sve je skoro besplatno. Veći i prestižniji je Sarajevo Film Festival koji je izrastao tokom opsade 1995. godine i postao jedan od najeminentnijih festivala u Istočnoj Evropi.
Iako je festival internacionalni, premijere su fokusirane na najbolje filmove i dokumentarne iz Istočne Evrope sa najvećim imenima filmske industrije.

5. Jer je arhitektura najfascinantnija na Balkanu

Četiri stoljeća istočne dominacije manifestirala su se kroz brojne spomenike u Sarajevu. Najupečatljivija je Gazi Husrev-begova džamija i pored nje sahat-kula iz 17. stoljeća koja po lunarnom vremenu pokazuje vrijeme molitve. A tu je i Sebilj i voda.
A nešto niže, zgrade duž Ferhadije su strogo austrougarske orijentacije do Obale Kulina bana, elegantne ulice uz rijeku, gdje je smješten i sarajevski univerzitet.
Ali najupečatljivija zgrada je simbol Sarajeva – Vijećnica, uništena 1992. godine, ova zgrada je ponovo otvorena 2014. nakon rekonstrukcije koja dokazuje postojanost Sarajeva.

6. Jer ima najvažniju izložbu o ratu u Bosni i Hercegovini

Neizbježno, grad je prepun znamenitosti koja se odnose na opsadu i da budemo iskreni, većina se može i osjetiti. No, pojedinačno najvažnija izložba je u galerija 11/7/95, koja stoji kako dolikuje kao spomen na zastrašujuće događaje koji su uslijedili u Srebrenici na taj san.

Izložba je prezentirana na veoma utjecajan način, mješavina crno-bijelih fotografija, intervjua i audio-vizualnih dokumenata. Što znači, ako je odlučite posjetiti – vrijedi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije