Senad Alić: Roditeljstvo je najrizičniji momenat porodice u 2017.

V.A.Z.
Senad Alić: Roditeljstvo je najrizičniji momenat porodice u 2017.
Radiosarajevo.ba / Senad Alić prilikom gostovanja na Radiju Sarajevo 90,2
Kantonalna javna ustanova „Porodično savjetovalište“ koja već 16 godina pruža psihosocijalnu podršku svim građanima Kantona Sarajevo, objavila je koji su to najčešći problemi porodica u 2017. godini.

Tim povodom, u programu Radija Sarajevo gostovao je Senad Alić, direktor Porodičnog savjetovališta

On je podvukao da  je porodica najznačajnija zajednica u kojoj se gradi i formira ličnost svakog od nas, ali da se svakodnevni društveni izazovi u BiH odražavaju na promjenama koje se dešavaju u našim porodicama.

Savjetovalište  želi skrenuti pažnju na to što utiče na funkcionalnost same porodice. Problemi nastaju kada je ugrožena komunikacija među članovima.  

Na pitanje kako ponovno ostvariti komunikaciju, Alić kaže: 

"Nekada želimo najbolje a u nastojanju da to ostvarimo zaboravimo se između sebe. Iščezavaju porodični rituali. Hajdemo se ponovo slušati, podržavati, razgovarati. Uključiti se kao roditelji, prilagoditi se stilovima. Ponekad je važniji ljudski dodir nego danonoćni rad za porodično blagostanje. Porodični život je kao muzika - koriste se crne i bijele tipke koje tek kad su zajedno daju sklad, harmoniju".

Stručnjaci u KJU Porodično savjetovalište pokušavaju biti na dispoziciji građanima, kako pojedincima tako i  cijelim porodicama. U protekloj godini imali su preko 500 korisnika uključenih u sistem direktne kontinuirane psihosocijalne podrške, te preko 2500 korisnika u preventivnim programima. 

Važno je razbiti stigmu da je odlazak kod psihologa tabu, već stvariti pozitivnu sliku da su stručni ljudi tu da nam pomognu da unaprijedimo svakodnevni život  sebe i svojih najmilijih i pronađemo načine kako uspostaviti sretniju porodicu

"Najrizičniji momenat zabilježen u našoj praksi u  2017 je roditeljstvo. Ono treba da obezbijedi zdravu ličnost, koja će imati potrebne životne vještine, standarde, principe, koja će sutra takođe preuzeti odgovornost roditeljstva. Zbog toga mi želimo podsjetiti da porodica treba da bude svjesna svojih vrijednosti. Treba obratiti pažnju na izazove koji se postavljaju pred dijete, uključiti se, razgovarati, voziti bicikl s njima, igrati fudbal, biti prijatelj, ali biti prije svega roditelj", kaže Alić.

On takođe ističe i povećan trend rizičnog partnerstva koji je posljedica statistike razvoda brakova. U tom slučaju, djeca se ne smiju koristiti kao sredstvo, mada, u praksi, baš to je često slučaj. 

Naš sugovornik je uputio poziv svim građanima KS da se, ukoliko imaju problem vezan uz porodične odnose, obrate za besplatnu pomoć Porodičnom savjetovalištu, koje se nalazi u Sarajevu, u ulici Avdage šahinagića 14/2.

Vašu posjetu možete dogovoriti putem telefona 033 572 050, a više detalja pogledajte na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije