'Sedmica sudske nagodbe': Riješite svoj spor do 14. oktobra

Naim Kavazić
'Sedmica sudske nagodbe': Riješite svoj spor do 14. oktobra
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH pozvalo je sve zainteresirane stranke čiji se predmeti vode u prvostepenim i drugostepenim sudovima u BiH početkom oktobra da iskoriste priliku da pristupe sudu i svoj predmet riješe sudskom nagodbom.

Ovaj projekt zove se "Sedmica sudske nagodbe" i traje do 14. oktobra tekuće godine, te je organiziran s ciljem rješavanja što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem, u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke.

"Sve stranke svoje predmete mogu riješiti sudskom nagodbom tako što će samostalno, odnosno preko svog zastupnika ili u dogovoru sa suprotnom stranom uputiti pisani prijedlog ili na drugi način postupajućem sudiji predložiti zaključenje sudske nagodbe. Postupajući sudija će, u skladu s odredbama Zakona o parničnom postupku, tokom cijelog postupka nastojati da spor riješi u skladu s iskazanom voljom stranaka.", rekla je za Radiosarajevo.ba Ana Bilić-Andrijanić rukovoditelj projekta Unapređenja efikasnosti pravosuđa pri VSTV-u BiH.

U vezi s tim, predsjednica u Općinskom sudu Sarajevo (OSS) Janja Jovanović istaknula je da je ovaj sud u cilju bržeg i efikasnijeg rješavanja predmeta već prilikom dostavljanja tužbe na odgovor pozvao stranke da pred sudom zaključe sudsku nagodbu i upoznao ih o prednostima zaključivanja sudske nagodbe.

Kako se navodi, sudsku nagodbu stranke zaključuju u pisanoj formi pred sudom, a u vezi s čime je OSS stranke redovno upoznavao o tome da kod sporazumnog načina rješavanja spora, sporazum ima snagu pravomoćne presude, te da u slučaju da se ugovorena obaveza ne izvrši, na osnovu takvog sporazuma stranka može u izvršnom postupku tražiti namirenje prinudnim putem.

U sudskoj praksi, nagodba je posebno djelotvorna prilikom rješavanja privrednih, radnih, porodičnih te komunalnih predmeta.

A upravo su oni najveći problemi u Kantonu Sarajevo. Takvih procesa na Općinskom sudu ima više od 900 hiljada.

"Sud uvijek nastoji da tokom cijelog provođenja postupka utječe na stranke da zaključe sudsku nagodbu jer je to dobrovoljan i miran način rješavanja spora, a ujedno brz i ekonomičan postupak. Zaključenom sudskom nagodbom vrijeme trajanja sudskog postupka se skraćuje, izbjegavaju se troškovi postupka, vrijeme donošenja odluke je skraćeno, nema ročišta, nema izvođenja dokaza, a stranke odmah dobiju sudsku odluku na koju nema osnova za žalbu" navodi se.

Iz VSTV-a su za Radiosarajevo.ba istaknuli da se organiziranjem Sedmice sudske nagodbe želi izvršiti pozitivan utjecaj na efikasnost sudskih postupaka te promjenu u pristupu suda i stranaka rješavanju sporova. Kao prioritet se postavlja brzo i efikasno rješavanje spora, s akcentom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda.

Podsjećamo, ova sedmica trajat će do 14. oktobra - iskoristite ovu jedinstvenu priliku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije