Šta sve donosi reforma zdravstva u Sarajevu

Fena
Šta sve donosi reforma zdravstva u Sarajevu
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Vlada Kantona Sarajevo je uvrdila Prijedlog odluke o usvajanju Plana restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo.

Vrlo izraženo nezadovoljstvo stanovništva kvalitetom zdravstvene zaštite, neuređen sistem dostupnosti i blagovremenosti, neprihvatljivo duge liste čekanja i za relativno banalne preglede, sve su to pokazatelji da su reforme u ovoj oblasti već odavno bile nužne:

"Model finansiranja ustanova bez jasnih kriterija na bazi paušala smatramo zastarjelim i nefunkcionalnim. Kada tome dodamo i nenamjensko trošenje tih sredstava, bez kontrole, upošljavanje kadrova bez jasne selekcije i suštinskih potreba pružanja zdravstvene zaštite jasno nam govori da se ove prakse moraju mijenjati", naglasila je ministrica zdravstva Zilha Ademaj u svom izlaganju prilikom razmatranja ovog dokumenta, saopćeno je iz Press službe Kantona.

Planom je predviđeno da u domovima zdravlja bude objedinjena i smještena kompletna porodična medicina, a da specijalističko konsultativna zaštita organizaciono pripadne Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš". Kako ona mora biti dostupna građanima na općinama njihovog prebivališta, i dalje bi bila smještena u prostorijama domova zdravlja, ali bi organizaciono pripadala ovoj bolnici.

Nužno je izvršiti razgraničenje djelatnosti između Kliničkog centra i Opće bolnice, gdje prvoj ustanovi pripada kompletna tercijarna zaštita, dok najveći dio sekundarne ostaje u Općoj bolnici. Promjene su predviđene i u Stomatološkom fakultetu sa klinikama kada je riječ o samoj djelatnosti i finansiranju. Funkcija Hitne pomoći nastavlja svoje djelovanje po dosadašnjim principima uz nužnost rješavanja preciznog puta zbrinjavanja pacijenta po pitanju njegovog urgentnog zbrinjavanja.

Privatnim zdravstvenim ustanovama bila bi ponuđena mogućnost da se pod jednakim uslovima finansiraju iz javnih sredstava i svoje usluge ponude zdravstveno osiguranim pacijentima,  uz uslov da imaju stalno uposleni kadar.

O Planu restruktuiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo konačnu riječ imat će Skupština Kantona Sarajevo kada će i javnosti biti predočeno više infomacija o njegovom sadržaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije