Sebija Izetbegović: Nakon Ermina, mlada žena i porodilja dobit će nove šanse

Radiosarajevo.ba
Sebija Izetbegović: Nakon Ermina, mlada žena i porodilja dobit će nove šanse
Foto: Fena / Veliki uspjeh načinjen na KCUS-u

Vijest da je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) devetnaestogodišnjem Erminu Omeroviću iz Jajca ugrađena vještačka ruka kojom upravlja mislima, prva te vrste u regiji, imala je, s pravom, veliki odjek u medicinskim krugovima i javnosti jugoistoka Evrope.

Razgovarao: Faruk Vele

Riječ je o vrhuncu savremene tehnologije i zato ovaj iznimno dobar primjer treba istaknuti, kao što smo na ovom mjestu nerijetko i kritizirali prilike u našem zdravstvu.

Jer, mladi golman dobio je priliku da nastavi svoj život i planove koji su prekinuti kada je nesretnim slučajem izgubio dio tijela, i to je danas najvažnija vijest.

O velikom uspjehu ljekara KCUS-a, planovima za razvoj ove i drugih medicinskih disciplina, te uopće o zdravstvu za Radiosarajevo.ba govori direktorica KCUS-a prof. dr. Sebijom Izetbegović.

Radiosarajevo.ba: Dobra vijest o uspjehu ljekara KCUS-a daleko se čula. Kakvi su Vaši utisci?  

Izetbegović: Sama činjenica da je naš pacijent Ermin Omerović dobio ruku kojom već, kako ste vidjeli, uvelike upravlja onako komotno nakon samo dva mjeseca vježbanja, znači nam zaista mnogo. On je mladić pred kojim je život, a vrlo je hrabar, vrlo je odgovoran. Za dva mjeseca je savladao već dovoljno vještina.

U petak su to svi vidjeli na prezentaciji. Međutim, nije sasvim tačno preneseno. Kazano da je on ovom protezom dobio 14 funkcija, a to nije posve tačno. On je dobio 14 grupa funkcija. Znači, svaka od tih grupa sadrži određen broj funkcija.

Šaka je sama po sebi savršenstvo i on će dobiti ogoroman broj tih mogućnosti i performansi kojima će moći da nadomjesti nedostatak njegove prave šake.

Radiosarajevo.ba: Vi ste na press konferenciji u petak naglasili značaj ovog događaja i u smislu samog KCUS-a, odnosno zdravstva u BiH koje će sada moći da ponudi više našim ljudima. Koliko Vas je taj humani čin rukovodio na putu ovog uspjeha i kakve su vizije daljnjeg razvoja u ovom pravcu?

Izetbegović: Ja sam ponosna direktorica Klinike za ortopediju i uopće Kliničkog centra koji je u petak prezentirao jedan takav uspjeh, jedinstven u cijeloj regiji.

Kolege su me obavijestile da imamo u pripremi jednu novu pacijenticu, 24-godišnju pacijenticu koja je, također, imala saobraćajnu nesreću, te joj je urađena amputaciju ruke. I imamo i jednu mladu ženu koju smo nedavno porodili i koja je jednim tragičnim slučajem teške emobolije izgubila nogu!

Tako da su te dvije pacijentice u pripremi, i u saradnji sa firmom koja je uradila i ovu savršenu protezu za Ermina Omerovića i dalje će se odvijati postupci. Važno je da su ljekari sa Klinike za ortopediju kompetentni da pripreme pacijente za aplikaciju takve proteze.

Radiosarajevo.ba: Može li Sarajevo biti regionalni centar za izvođenje ovakve vrste operacija?

Izetbegović: Apsolutno. Klinički centar je otvoren za takve vrste saradnje i za sve pacijente iz regije u onim sferama u kojima mi jesmo referentni. Mi, inače, jesmo referentni u ogromnom broju slučajeva. Naše klinike su referentne u medicinskoj struci i nauci. To smo i ovaj put prezentirali vrlo zorno, dakle, da smo u ovom slučaju sasvim kompetnetni i vrlo raspoloženi da postanemo takav centar. Čuli ste našeg pacijenta koji je rekao kako su se svi brinuli o njemu. Mi smo spremni da tu vrstu usluge pružimo svim našim pacijentima koji budu zatražili tu usluge KCUS-a.

Radiosarajevo.ba: U pogledu ostalih planova, postoje informacije o želji da se značajno unaprijede kapaciteti u smislu liječenja bolesti srca. Da li ima takvih razmišljanja i u kojem pravcu će se dalje razvijati KCUS?

Izetbegović: Ja sam pokrenula jedan proces u kojem sam željela izrazito da poboljšam uslugu transplatacijske medicine.  To jedno polje o kojem se stalno govorilo, a koje nije dovoljno razvijeno u FBiH. Smatram da ćemo tu morati da napravimo mnogo veće napore za razvoj. Bila sam vrlo iznenađena kada sam prije četiri godine došla u KCUS i saznala da sam prva osoba koja je napravila sastanak cijelog tima koji je uključen u transplatacioni program!

Mi smo uradili određeni broj transplatacija sasvim uspješno. Međutim, postoji problem na realizaciji primjene samog procesa transplatacije i sistema doniranja organa.

Mi nismo u programu eurotransplata, nažalost, ali je vrlo tužno da zbog toga naši pacijenti pate. Dakle, morali bismo napraviti dodatne napore da transplatacija dobije pravi zamah u BiH, kao što je slučaj u susjednoj Hratskoj, gdje kolege to izuzetno uspješno rade. Mi smo s njima već napravili određene kontakte. Sreća da su to eminetni, vrlo, vrlo dobronamjerne kolege koji žele da se i mi razvijemo.

Vi ste spomenuli Kliniku za kardiohirurgiju - ja izrazito želim da mi sa ovim našim snagama, koje prevodi naš mladi docent dr. Granov, pokrenemo mogući proces transplatacije srca u Kliničkom centru u Sarajevu, da se transplatacija bubrega radi uobičajeno, kao što se to radi u Hrvatskoj. Samo, kažem Vam, moramo s Federalnim ministarstvom zdravstva popravljati stvari, te omogućiti da ta donorska mreža funkcionira bolje.

Jer naš osnovni problem je organ. Kad bismo imali organe, mi bismo mogli bez ikakvih problema da provodimo transplantacije.

Dakle, KCUS ima sve. Imamo educiran kadar, imamo sve što je potrebno u tehničkom i materijalnom smislu, operaicone sale, osoblje, sve je spremno, ali je potrebno da dobijemo odgovarajući organ da ga možemo transplatirati pacijentu koji ima potrebu. Potrebne su i kampanje kako bi se ljudi educirali o značaju doniranja, gdje mogu pomoći i mediji.

Radiosarajevo.ba: Mogu li ovi dobri primjeri biti najava bolje budućnosti zdravstva u BiH?

Izetbegović: Zdravsto u našoj domovini će biti bolje kada provedemo vrlo duboku i ozbiljnu reformu zdravstva. Ono će ozdraviti tek tada.

Zdravstvo u KCUS-u u kojem sam ja već četiri godine je procvjetalo. Mi smo obnovili opremu, obnovili kadar, spremamo mlade specijalzante.

U ovom trenutku je aktuealan konkurs za 56 mladih doktora. To je onaj konkurs koji nam je poništen u decembru 2018. godine pa je ponovo pokrenut poslije šest-sedam mjeseci.

Pravimo planove za nove specijalizacije u narednoj godini. Vratili smo dugovanja od 100 miliona KM. Imamo sada samo tekuće dugove. Fino smo opremljeni. Što se tiče KUCS-a, mi već jesmo regionalni centar. Naravno, uvijek može bolje. Vrijeme ide, mi ćemo činiti da bude još bolje nego je sada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije