Save the Children: Najmlađi obučeni za postupanje u slučajevima nesreća

N. K.
Save the Children: Najmlađi obučeni za postupanje u slučajevima nesreća

Konferencija o ulozi i značaju države i međunarodnih organizacija i drugih aktera u sistemu zaštite i spašavanja pod nazivom Izgradnja i integracija sistema smanjenja rizika od prirodnih i drugih katastrofa u BiH sa fokusom na djecu, čiji je organizator Save the Children u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH, održava se u Sarajevu.

S obzirom na to da se nikada ne zna kada će neko podneblje zadesiti prirodna nezgoda ili nezgoda izazvana ljudskim djelovanjem, izgradnja lokalnih zajednica i škola otpornih na katastrofe jedan je od prioriteta Save the Children-a, rečeno je na otvaranju ove konferencije.

"Prije poplava iz maja 2014. godine, u Bosni i Hercegovini se vrlo malo pažnje posvećivalo pripremljenosti za postupanje u slučajevima prirodnih i drugih nesreća. Situacija se danas postepeno mijenja nabolje. Nakon aktivnog učešća u humanitarnom odgovoru na poplave i klizišta, organizacija Save the Children, provodila je ciljane programe smanjenja rizika od prirodnih nesreća na lokalnom nivou u općinama Gradačac, Šamac, Maglaj, Srebrenica i Sanski Most, kao i u Distriktu Brčko", rekla je na otvoranju konferencije Andrea Žeravčić, direktorica Save the Childrena za sjeverozapadni Balkan.

Andrea_Zeravcic_Save_The_Children.JPG - undefined

Andrea Žeravčić

Kako je rečeno, ovaj projekt je bio višedimenzionalni i bavio se izgradnjom kapaciteta lokalnih institucija, uključujući škole i vrtiće, s ciljem unapređenja pripravnosti za prirodne i druge nesreće, olakšavanja procesa procjene rizika od nesreća i izrade akcionih planova za nivo općina, školskih i predškolskih ustanova te povećanja svijesti u zajednici, naročito, kod djece.

"Do sada smo našim aktivnostima obuhvatili 4.426 djece iz osam škola i dva vrtića kroz praktične vježbe evakuacije. Također, 684 odrasle osobe prošlo je obuku za unapređenje pripravnosti na katastrofe. Urađeno je 14 procjena hazarda, ugroženosti i kapaciteta, a planovi zaštite i spašavanja u slučaju prirodnih i drugih nesreća odobreni su od strane općinskih organa, te odbora školskih i predškolskih ustanova", dodala je Žeravčić.

Direktorice Save the Children-a za sjeverozapadni Balkan je istakla kako je urađen i nastavni program za smanjenje rizika od katastrofa za osnovne škole sa smjernicama za vaspitače u predškolskim ustanovama i nastavnike i profesore u osnovnim i srednjim školama.
Konferencija_Save_The_Children_Sarajevo_Novembar10.JPG - undefined

Na kraju, istaknuto je na današnjoj konferenciji, urađena je i metodologija za procjenu hazarda, ugroženosti i kapaciteta u školama i općinama i usklađena sa metodologijom na državnom nivou.

O svim ovim pojedinostima vezanim za ova postignuća, učesnici konferencije Izgradnja i integracija sistema smanjenja rizika od prirodnih i drugih katastrofa u BiH s fokusom na djecu imat će priliku danas da čuju u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije