Učenici oborili Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira

Radiosarajevo.ba
Učenici oborili Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira
U prostorijama sarajevske Vijećnice danas je u prisustvu brojnih ljubitelja muzike i kulture oboren Guinnessov rekord u najmnogoljudnijem sviranju klavira.

Zvanični pokušaj obaranja Guinnessovog rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira organiziralo je Udruženje za promociju pijanizma i klavirske muzike – Tattile, a učešće na ovom nesvakidašnjem svečanom događaju uzeli su učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

U nastojanju da promoviraju pedagoški i umjetnički rad, profesiju, mlade pijaniste te sve navedeno približe što širem auditorijumu, iz udruženja Tattile odlučili su oboriti postojeći rekord koji su do sada držali učenici i studenti profesorice Angele Montemurro iz Barija (Italija) kada ih je 18 u oktobru 2014. godine sviralo za klavirom.

"Ideja je nastala kao rezultat promišljanja kako obogatiti svakodnevnu nastavu jer smo ja, kolege Nataša Ristić i Đorđe Jovančić profesori svojih struka, svako u svojim školama. Tako u nekim istraživanjima i razmišljanjima o tome kako sve to postići naišli smo na vrlo zanimljive snimke onih koji su prije nas obarali isti rekord. To nam je bila inspiracija, da napravimo takav jedan događaj, ohrabrili smo se na taj jedinstven poduhvat i evo nas danas u Vijećnici 12. decembra, u 12 sati, da svima njima 'otmemo' titulu svjetskih rekordera", izjavila je Iva Pašić, predsjednica udruženja Tattile.

Pripreme za obaranje Guinnessovog rekorda trajale su tri mjeseca. U obaranju rekorda učestvovali su učenici iz Osnovne muzičke i baletske škole Novo Sarajevo, BASICS škole, Osnovne muzičke škole Mladen Pozajić i Srenjoškolskog centra Istočna Ilidža.

"To su vrlo talentirani mladi pijanisti koji već sada u svojim biografijama imaju i veliki broj nagrada s internacionalnih, regionalnih i domaćih takmičenja. Okupili smo se oko te ideje njih 18 učenika, profesorica Nataša Ristić i ja, i nas 20 od septembra do danas svakog vikenda vježbamo na dvosatnim probama", istaknula je Pašić.

Na ovaj način, dodala je, žele istaknuti važnost svoje profesije i promovirati mlade sarajevske umjetnike.

"Ne želimo biti na nekoj margini, želimo istaknuti važnost onog čime se bavimo. Želimo promovirati sve mlade umjetnike i stvoriti im medijski prostor te ih staviti na pijedestal u moru svih ružnih stvari koje se kod nas dešavaju", poručila je Pašić.

Prilikom obaranja rekorda, dvadeset učesnika izvelo je kompoziciju Galop Marche, francuskog muzikologa i kompozitora Alberta Lavignaca. Ista kompozicija je prethodno korištena za obaranje ovog rekorda ali za manji broj ljudi, a za ovu priliku za 20 ruku kompoziciju je prilagodio i raspisao mladi bosanskohercegovački kompozitor Đorđe Jovančić
Prema riječima Jovančića, aranžirati i adaptirati djelo za 20 ruku je nesvakidašnja prilika, posebno iskustvo i zanimljiv izazov.

"U ovom sastavu i ovakvim povodom potpuno budete bačeni pred nešto neistraženo i nesvakidašnje, jer niko od nas nikada, ni u formalnom ni u neformalnom obrazovanju, nije prolazio ovakvu vrstu kompozicije gdje 20 ruku igra za jednim klavirom. Ovo je zaista poseban izazov i posebno iskustvo", kazao je Jovančić.

Smatra da je ovaj događaj poruka njima kao organizatorima, ali i svima drugima da je uz trud i rad moguće postići sve zamišljeno.

Obaranju rekorda u Sarajevu prethodio je prigodni koncert mladih perspektivnih pijanista glavnog grada BiH. Ovaj trenutak zabilježio je tim stručnjaka, koji su pratili partiture, način sviranja klavira, mjerili vrijeme i time dokazali da su sarajevski učenici i njihove dvije nastavnice ispunili sve uslove za Guinnessov rekord.

Projekt obaranja rekorda u najmnogoljudnijem sviranju klavira realiziran je pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, uz partnerstvo JU OMBŠ Novo Sarajevo i Najvećeg muzičko - obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini – BASICS škola. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije