Učenici Druge gimnazije izračunali: Kada bi koronavirus mogao zaraziti cijeli svijet

Radiosarajevo.ba
Učenici Druge gimnazije izračunali: Kada bi koronavirus mogao zaraziti cijeli svijet
PrtScr / Širenje wuhanskog koronavirusa

Wuhanski koronavirus do ovog časa zarazio je 7,783 osobe.

Od toga, 170 osoba je umrlo, a 133 se potpuno oporavilo.

Kako je danas potvrđeno, virus, naučnog imena 2019-nCoV (nCoV je skraćenica za novel coronavirus, op.pr.) je stigao u sve kineske provincije, pa je ovo zemlja u kojoj je najviše zaraženih - njih čak 7,678.

Slijede Tajland (14 zaraženih), Japan -11, Hong Kong i Singapur - po 10 zaraženih, Tajvan - osam. U Australiji je sedmoro oboljelih, u Makau i Maleziji njih po sedam, u Francuskoj pet, kao i u SAD-u, u Njemačkoj je već četvoro oboljelih, kao i u Južnoj Koreji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. U Kanadi je oboljelo troje, u Vijetnamu dvoje, a po jedan oboljeli zabilježen je u Vijetnamu, Kambodži, Finskoj, Nepalu i Sri Lanki.

Većina koja prati broj oboljelih i mrtvih zabrinuta je eksponencijalnim rastom broja osoba koje su zaražene wuhanskim koronavirusom.

Da podsjetimo, radi se o iznimno zaraznom virusu koji uzrokuje respiratornu infekciju i prenosi se s čovjeka na čovjeka. Prvi put je evidentirao u gradu Wuhan, u Kini i, iako su prvi izvještaji vezali virus s pijacom u ovom gradu, na kojoj su se prodavale i divlje životinje, to dosad nije zvanično potvrđeno. Usporedba genetskih sekvenci virusa pokazala je njegovu sličnost sa SARS-om, također koronavirusom (79.5%) te s koronavirusima kod šišmiša (96%).

Uznemirujuća "matematika" wuhanskog koronavirusa tako se našla i na času u jednoj sarajevskoj školi.

Naime, učenici III razreda IB Diploma programa u Drugoj gimnaziji Sarajevo su jučer, 29. januara 2020, na času matematike analizirali dostupne podatke o broju zaraženih ovim koronavirusom.

Podatke su modelirali eksponencijalnom funkcijom , gdje je Y broj zaraženih, a X broj dana.

Služeći se ovom funkcijom mogu se napraviti predviđanja širenja virusa u narednom periodu, pojasnila je za portal Radiosarajevo.ba Dženeta Ajanić, profesorica u Drugoj gimnaziji, koja je radila analizu s učenicima.

Rezultati sarajevskih učenika pokazuju da ako se širenje virusa nastavi ovim tempom, svi stanovnici Kine će biti zaraženi 27. februara, a već 2. marta bi bila zaražena populacija cijelog svijeta.

Temelj za analizu - undefined

Foto: Druga gimnazija: Temelj za analizu

"Naravno, ovo su samo matematičke predikcije, te se nadamo da će medicina odigrati svoju ulogu u zaustavljanju širenja virusa", dodala je profesorica Ajanić.

Ovdje vrijedi naglasiti da jedan od vodećih stručnjaka u Kini, koji se bavi suzbijanjem epidemije novog koronavirusa tvrdi da će vrhunac zaraze biti u narednih deset dana, nakon čega će, smatra on, brojevi novozaraženih početi 'opadati'.

Nadajmo se da je u pravu...

Do tada, na ovoj mapi pratite kretanje wuhanskog koronavirusa:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije