! / Pitali smo: Ima li BiH reagense na testiranje koronavirusa?

30. 01. 2020. u 06:55:00 J. Ć.

Shares: 124

Srbija ima reagense ne samo za jedan tip koronavirusa već za četiri tipa.

Kazao je ovo ministar zdravstva u Srbiji Zlatibor Lončar, te dodao:  “Mi u roku od dva sata određujemo da li pacijent ima ili nema (virus).”

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, saznajemo da reagense na testiranje još uvijek nema, ali da se intenzivno razgovara o nabavci.

"Mi već sarađujemo sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO), i kada bi se desilo da imamo suspektni slučaj, putem referentne laboratorije za Europu, sa kojom sarađujemo, osigurat ćemo se na način da se urgentno pošalje na testiranje. U isto vrijeme intenzivno s njima razgovaramo i dogovaramo da što prije i mi dobijemo testove za koronavirus", potvrdili su ovo za portal Radiosarajevo.ba iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Ambasada Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini saopćila je jučer da raspolaže informacijama da su kineski državljani koji borave i rade u Bosni i Hercegovini, a trenutno se nalaze u Kini, dobrovoljno predložili inicijative i mjere izolacije u trajanju od 15 dana nakon povratka u Bosni i Hercegovini, stroge zaštite od virusa i pažljivog nadgledanja vlastite zdravstvene situacije. 

Pitali smo doktoricu kako se zaštititi od smrtonosnog virusa koji hara svijetom

"Trenutno u Bosni i Hercegovini nije pronađen nijedan potvrđen niti sumnjivi slučaj upale pluća prouzrokovane novim koronavirusom. Ambasada Kine u Bosni i Hercegovini je spremna da održava komunikaciju i sarađuje sa vlastima u Bosni i Hercegovini u bilo kojem aspektu ovog pitanja", saopćeno je između ostalog iz Ambasade Kine u Bosni i Hercegovini.

Također se ističe da su Svjetska zdravstvena organizacija i vlade svih zemalja visoko ocijenile poduzete mjere kineske strane.

Stanovništvu se preporučuje pridržavanje mjera opšte i lične higijene (redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom ili dezinfekcija alkoholom, ukoliko kišete i kašljete potrebno je usta prekriti maramicom ili savijenim laktom, izbjegavati bliski kontakt sa osobom koja ima respiratorne simptome – prehladu ili bolest nalik na gripu, održavanje higijene okoline, odnosno čišćenje i dezinfekcija površina, predmeta, igračaka, provjetravanje prostorija, temeljito iskuhavanje jaja i mesa, izbjegavanje nezaštićenih kontakata sa domaćim ili divljim životinjama.)

Preporuke ZZJZ FBiH

Iako su izvor novog koronavirusa i način prijenosa nepoznati, za ljude koji putuju avionom preporučuje se primjenjivanje osnovnih mjera za smanjenje rizika od prijenosa akutnih respiratornih infekcija, saopćili su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Naglašavaju da se, s obzirom na to da nema dokaza o održivosti prijenosa bolesti s čovjeka na čovjeka, rizik za putnike i unos virusa u EU smatra niskim, ali da se ne može u potpunosti isključiti.

"Preporučljivo je izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju, te često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom. Također, treba izbjegavati bliski kontakt sa živim ili uginulim životinjama, a putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju prilikom kašljanja i kihanja prekrivati nos i usta jednokratnim maramicama, te prati ruke. Putnici koji unutar 14 dana po povratku iz Vuhana razviju povišenu tjelesnu temperaturu trebaju se javiti svom ljekaru i dati do znanja da su bili u Vuhanu", navode iz Zavoda.

KOMENTARI (3)