Sarajevski kafići dižu cijene kafe, sokova, shisha: 'Moramo, poskupio i toalet papir'

9
A. L.
Sarajevski kafići dižu cijene kafe, sokova, shisha: 'Moramo, poskupio i toalet papir'
Foto: Kolaž / Rastu cijene kafe, sokova, nargila...

Sukob Ukrajine i Rusije dobro osjete i građani Bosne i Hercegovine i to tamo gdje prilično boli - po džepu.

Poskupilo je gotovo sve što možete zamisliti - od goriva, osnovnih životnih namirnica, grijanja, pa do kafe, ostalih pića u kafićima, čak i nargile.

Portal Radiosarajevo.ba obišao je nekoliko kafića u sarajevskim općinama Novo Sarajevo i Novi Grad i zabilježio brojna poskupljenja.

Konaković: Sa tugom i bolom sjećamo se žrtava, i dalje ima onih koji takve zločine veličaju i slave

Konaković: Sa tugom i bolom sjećamo se žrtava, i dalje ima onih koji takve zločine veličaju i slave

Kafe su sada rijetko gdje 1,5 KM, o 1 KM da i ne pričamo, te su većinom 2 ili 2,5 KM. Neki kafići u jutarnjim satima nude akciju 'happy hour' gdje možete dobiti kafu po, nekada standardnoj cijeni, od 1,5 KM.

Radnik koji je zadužen za nabavljanje robe u jednom od  kafića nam objašnjava razloge ovakve odluke.

"Mi smo do sada zaista išli na to da budemo najjeftiniji, ali više to nije moguće. Natjerani smo da podignemo cijene prije nekoliko dana.

Nabavna cijena kafe nam je poskupjela za duplo. Sada neka obična kafa košta koliko je nekada koštala ona najbolja. Šećer je prije nekoliko sedmica koštao 40, a sada košta 52 KM. Poskupio je čak i toaletni papir, dalje ne moram pričati.

Zato smo morali napraviti novi cjenovnik sa nešto višim cijenama. Nadamo se da će nas gosti razumjeti i da to neće utjecati na posao. Uostalom, svi su poskupjeli ili će poskupjeti", priča nam on.

Inače, ovaj lokal gostima nudi i narginu. Ona je do prije nekoliko dana koštala 6, a sada 8 KM. Nargila je poskupjela u nekoliko objekata, ali postoje još uvijek i oni koji drže stare cijene.

To nije jedini kafić u ovom dijelu grada koji je digao cijene, jer su to prije njega uradili i brojni drugi. Većina ih je za 0,5 KM digla cijene kafe. Neki su i sokove digli za taj iznos. Priča se da oni koji to još nisu uradili, bit će primorani da urade u narednom periodu.

Vlasnici kafića nam se žale da su poskupjele i režije te da je po starim cijenama gotovo nemoguće isplaćivati radnike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije