Izvinjenje Sarajevo Taxija jer je njihov vozač izbacio autistično dijete iz vozila

Radiosarajevo.ba
Izvinjenje Sarajevo Taxija jer je njihov vozač izbacio autistično dijete iz vozila
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Sarajevo Taxi se izvinjava gospođi Zlatiborka Popov-Momčinović i njenom sinu zbog nemile situacije koja se dogodila jučer a u kojoj je učestovao vozač koji je član našeg udruženja.
Čim smo bili obaviješteni o slučaju, naša interna kontrola je uzela izjavu vozača o događaju, i nad njim će se provesti disciplinski postupak, navodi se u saopćenju Sarajevo Taxija.

Podsjetimo, profesorica Popov-Momčinović jučer je na Facebooku objavila status u kojem je otkrila kakvu joj je sramotnu situaciju i poniženje, i njoj i njenom djetetu, priredio jedan vozač Sarajevo Taxija:

"Taksisto šta Vas je to moje dijete uvrijedilo, šta je uradilo? Ono je dijete bez broja, još jedno od nebrojenih djeteta s autizmom i teškoćama kojima se prava rado i olako krše, a Vi bar imate broj i licencu, a on je izgleda nema. Kad smo ušli u Vaše cijenjeno vozilo, rekla sam da je dijete s autizmom.

Žao mi je ako ga Vas je njegov vrisak poremetio u vožnji, a Vi ste profesionalac i do ovog susreta s Vama nisam nikad doživjela, ovakvo poniženje! Naprotiv, nailazila sam na razumijevanje i hvala tim nebrojenim profesionalcima i očevima. Susretala sam se sa divnim taksistima koji su govorili imam i ja dijete, ne brinite, gospođo! Bila je špica i Vi ste pravom i eto s mojim razumijevanjem nervozni, a zar nismo svi nervozni. Na Vašu preglasnu novokomponovanu glasnu muziku se nisam žalila. Da li Vam je moje dijete oštetilo auto ili slično, malo je lupilo o prozor Vašeg auta, pa da ga izbacite na vjetru, a oblaci se spuštali nisko s prijetnjom još jednog pljuska! Ali, ovaj pljusak poniženja neću nikad zaboraviti, a nadam se ni drugi sugrađani i sugrađanke. Vožnja prekinuta je plaćena i dok ste po džepovima tražili marku kusur, i čekali podobne mušterije a već su bili na proširenju, nadam se eto da Vam se isplatilo i da će Vam se isplatiti!"

Iz Sarajevo Taxija su u saopćenju naveli da je "riječ o mlađem i neiskusnom taksi vozaču koji se do sada nije susretao sa osobama iz autističnog spektra, i nije znao kako da reaguje u situacijama koje se mogu dogoditi i koje su se dešavale tokom vožnje, pa je iz čistog neznanja potpuno pogrešno postupio zbog čega mu je jako žao i iskreno se izvinjava."

"Ovaj slučaj, nažalost prikazuje još jednom potrebu za boljom edukacijom društva o osobama iz autističnog spektra, i naročito potrebnom edukacijom za članove našeg udruženja. Sarajevo Taxi će potražiti pomoć od nadležnih institucija i organizacija kako bi napravili program edukacije za vozače, da se ovakva situacija ne bi ponovila.

Slučajevi kada ljudi ne znaju kako da se ponašaju u susretu sa osobama iz autističnog spektra problem je svuda u svijetu, i na žalost ni naša organizacija nije izuzetak. Obratit ćemo se organizacijama koji rade na pomoći osobama iz autističnog spektra, koje su nam voljne pomoći da pripremimo vozače, pogotovu mlade i neiskusne, kako da se ponašaju u ovakvim situacijama kako ne bi ugrozili ni putnike ni druge učesnike u saobraćaju. Protiv vozača će biti proveden disciplinski postupak i bit će kažnjen u skladu sa statutom, ali nam nije cilj puko kažnjavanje nego želimo da preduprijedimo ovakve situacije kroz edukacije da se ovo više ne ponavlja", naveli su iz kompanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije