Ministrica Dilberović oglasila se o slučaju autističnog dječaka Emira Đoze

Radiosarajevo.ba
Ministrica Dilberović oglasila se o slučaju autističnog dječaka Emira Đoze

Federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović pozvala je Osnovnu školi Mehmedalija Mak Dizdar da uloži sve raspoložive resurse kako bi se izvršila neophodna i odgovarajuća prilagodba odgojno-obrazovnog procesa kako bi u njoj nastavu nesmetano mogao pohađati dječak Emir Đozo.

Bh. mediji proteklih dana pisali su o Emiru Đozi, učeniku petog razreda sarajevske OŠ Mehmedalija Mak Dizdar, koji ima dijagnosticiran autizam i epilepsiju. Po preporuci neuropsihijatra uvijek bi se trebao prirodno buditi zbog čega ponekad propušta prvi i drugi sat nastave.

Nastavničko vijeće spomenute škole na nedavnom je sastanku zaključilo kako ti izostanci nisu opravdani, jer obitelj ne donosi liječničko opravdanje.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti priopćeno je kako se to ministarstvo kroz svoj program rada i djelovanje istinski zalaže za inkluziju svih učenika u obrazovanje.

Podsjećaju kako inkluzija podrazumijeva ne samo uključivanje svih učenika u obrazovni proces nego i pružanje podrške obrazovnog sistema učenicima s teškoćama.

U skladu s Konvencijom UN-a o pravima osoba s invaliditetom, posebna pažnja trebala bi se posvetiti potrebama učenika s različitim oštećenjima, a naročito gluhim, slijepim, gluho-slijepim i osobama u autističnom spektru, te onima koji nisu u mogućnosti komunicirati.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti cijeni napore mjerodavnog kantonalnog ministarstva obrazovanja za rješavanjem pitanja inkluzije učenika s poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo na organiziran i sistemski uređen način, odnosno da se pronađu dugoročna i sistemski uređena rješenja za obrazovanje učenika s poteškoćama u razvoju, navodi se u priopćenju.

"Stoga i vjerujemo da će uprava škole koju pohađa Emir Đozo, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo, uskoro pronaći optimalno rješenje za nesmetano pohađanje nastave i uspješno završavanje razreda i da će pri tome u prvi plan staviti upravo njegov najbolji interes", ustvrdila je federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije