Sarajevo: Portret grada 20 godina nakon rata (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Portret grada 20 godina nakon rata (FOTO)

Dokumentarni fotograf Chris Leslie vratio se u Bosnu i Hercegovinu u povodu 20. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je okončao opsadu Sarajeva, nakon gotovo četiri godine rata, započinje tekst objavljen danas na britanskom Guardianu.

Dejtonski mirovni sporazum potpisan je u Parizu prije 20 godina na današnji dan. Sporazum je zaustavio gotovo četiri godine brutalnog rata između Srba, Hrvata i Bošnjaka, ali i opsadu Sarajeva, najdužu u modernoj povijesti. 

Svijet se dramatično promijenio od 1995. godine – 9. septembar, ratovi u Iraku i Afganistanu, arapsko proljeće, piše Guardian

BiH je skliznula s radara zapadnog svijeta

U aprilu 1992. godine, kad se Jugoslavija raspala u nekoliko nezavisnih država, grad Sarajevo bio je meta napada vojnih skupina bosanskih Srba uz potporu JNA, koji su bili protiv bosanske samostalnosti. 

Opkolili su grad i skoro 500.000 građana Sarajeva bilo je pod opsadom. Sarajevo je bombardirano, a snajperisti su svakodnevno gađali stanovnike grada, navodi Guardian

Dejtonski sporazum, posredstvom SAD-a, stvorio je dva visoko autonomna entiteta unutar BiH – bošnjačko-hrvatsku Federaciju i Republiku Srpsku. 

Šta je ispod

Glavni grad, piše Guardian, ima hrabro, odvažno i kozmopolitsko lice za međunarodnu zajednicu i turiste, ali ispod površine je nacionalizam, loše upravljanje, korupcija koji otežavaju život „običnom“ čovjeku. 

Pogledajte u fotogaleriji nekoliko fotografija Chrisa Leslieja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije