Gradonačelnik Banje Luke pozvao sugrađane: Istaknite zastave Republike Srpske

Radiosarajevo.ba
Gradonačelnik Banje Luke pozvao sugrađane: Istaknite zastave Republike Srpske

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović pozvao je danas sve javne institucije i ustanove, privredne i druge subjekte u tom gradu da, povodom Dana RS-a, 9. januara, istaknu zastave Republike Srpske na svojim objektima.

Također, Gavranović je, pozivajući se na zaključke “Odbora za proslavu Dana Republike Srpske i krsne slave RS-a - Svetog arhiđakona Stefana”, uputio poziv svim zajednicama etažnih vlasnika da na stambenim objektima istaknu zastavu RS-a.

''Ovaj posao trebalo bi da bude završen najkasnije do 7. januara'', saopćeno je danas iz banjalučke Gradske uprave. U glavnim ulicama Banje Luke već su na javnoj rasvjeti postavljene zastave RS-a, a vijore se i na objektima u kojima je sjedište entitetskih institucija.

Zvaničnici u RS-u najavili su "što masovnije“ obilježavanje Dana RS-a, nakon odluke Ustavnog suda BiH kojim je osporen taj datum. Krajem novembra prošle godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim Dan RS-a, koji se obilježava 9. januara te odlučio da Narodna skupština RS-a treba da u roku od šest mjeseci usaglasi sporni član Zakona o praznicima RS-a s Ustavom BiH.

Zvaničnici u RS-u su potom u zajedničkoj izjavi naveli da će se 9. januar u tom bh. entitetu i dalje slaviti kao Dan Republike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije