Sarajevo: Kako će se odvijati nastavni proces u novoj školskoj godini

7
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Kako će se odvijati nastavni proces u novoj školskoj godini
AA / Učenici

Resorna ministrica u Kantonu Sarajevu Naida Hota-Muminović danas je, gostujući na TVSA, komentirala kako će se odvijati nastavni proces u novoj školskoj godini.

Kako je podsjetila, ostalo je još 14 dana raspusta, a plan je početi školsku godinu po kalendaru, od 1. septembra.

Otkrila je da će sljedeće sedmice stići finalno i zvanično uputstvo, ali i šta je bio plan do sada.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Ministarstvo odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo prati smjernice federalne vlasti koja je pitanje modela nastave prepustila svakom kantonu da o otome odluči. Konsultacije su obavili, a sve ovisi o razvoju epidemiološke situacije u ovoj sedmici.

Prioritet je, govori ministrica, da učenici budu u klupama, a odlučuje se o konačnom broju koji će moći biti u jednoj učionici.

Ono što se zna jeste da model, kakav smo imali prethodne dvije godine (sedmica u školi, sedmica online nastava, op.pr.) sigurno nećemo gledati i ove. 

"To je bilo loše rješenje i svi su se žalili na taj model", ističe ministrica pa daje kratke detalja strategije koju su planirali.

Plan je ovaj, objašnjava ona: Uzmimo za primjer jedan razred u kojem su 24 učenika - dozvoljeno je, recimo, 17 učenika u razredu. Sedam učenika će biti jedan kući, a sutra dolaze u školu - sedam učenika koji su dan prije bili na nastavi 'uživo' idu kući i tako će ići 'u krug'.

"Plan je da po jedan dan izostaju", otkriva ministrica.

Poručila je i kako su, za vrijeme raspusta, u ovom ministarstvu formirali šest radnih timova, te kreirali priručnik za nastavno osoblje (koji možete pronaći na web stranici Ministarstva) te, prvi put, sproveli istraživanje...

"Iz ova dva dokumenta, sigurna sam, možemo crpiti dobre odluke", zaključila je ministrica Hota Muminović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije