Sarajevo: Dodijeljena priznanja istaknutim antifašistima

Fena
Sarajevo: Dodijeljena priznanja istaknutim antifašistima
Foto: Fena / Dodjela priznanja u Historijskom muzeju

Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Kantona Sarajevo danas je u Historijskom muzeju dodijelilo priznanja i zahvalnice istaknutim antifašistima u povodu obilježavanja Dana oslobođenja Sarajeva.

Ferid Buturović, Fra Mile Babić, Albin Pibernik i Adil Kulenović su dobitnici priznanja, a zahvalnice su dodijeljene Emiru Hasanspahiću, Lenjinu Puhariću, Nenadu Simiću, Akifu Fazliću i Enesu Musabašiću.

Potpredsjednik Saveza Ibrahim Durmo izrazio je zadovoljstvo što se Dan oslobođenja Sarajeva svečano obilježava, jer su mnogi shvatili važnost tog datuma.

Govoreći o fašizmu danas, Durmo je kazao da je to globalni problem, posebno u Evropi, a i u Bosni i Hercegovini. Istakao je da se kroz rad organizacija i udruženja na različite načine pokušavaju oduprijeti fašizmu koji je sve prisutniji u BiH.

"U Sarajevu i danas imamo ulice sa imenima ljudi iz ustaškog pokreta, a ukidamo ulice po imenima narodnih heroja. Neshvatljivo je kako brzo zaboravljamo historiju", naglasio je Durmo.

Fra Mile Babić kazao je da se danas osjeća kao pripadnik pozitivnih bh. tradicija koje su vodile prema demokratskom društvu i činjenici da su svi narodi jednaki.

"Nema demokratije bez slobode čovjeka i nadam se da će mlađi to shvatiti i provoditi", rekao je fra Mile Babić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije