Sarajevo: Božićni i novogodišnji praznici kao kruna sjajne turističke godine

Anadolija
Sarajevo: Božićni i novogodišnji praznici kao kruna sjajne turističke godine
Nastavlja se rast broja turista u Kantonu Sarajevo: U godini na izmaku zabilježeno je više od milion turističkih noćenja.

To je prvi milion noćenja u ovom kantonu nakon 1984. godine kada je Sarajevo bilo centar svijeta i domaćin Zimskih olimpijskih igara. 

"Od januara do novembra u Sarajevo je došlo više od pola miliona turista, a ostvaren je 1,1 milion noćenja. Dakle, u odnosu na isti period prošle godine broj je povećan između 17 i 20 posto", naglasila je Adisa Kušundžija, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZ KS).

Adisa Kušundžija - undefined

Adisa Kušundžija (Foto: Anadolija)

Trend rasta turista i noćenja je u konstantnom porastu, a veliki broj gostiju očekuje se i tokom božićnih i novogodišnjih praznika. Grad je okićen i osjeti se pretpraznična atmosfera. 

Iz Turističke zajednice KS-a najavljuju da će olimpijski grad zadnjih dana stare i prvih nove godine biti centar regije. Upravo pod takvim sloganom "Sarajevo, novogodišnji centar regije" održat će se program dočeka 2019. godine. 

Sarajlije, turiste i goste bh. prijestolnice u Novu godinu uvešće Hari Mata Hari uz svoje poznate hitove. Koncert i doček Nove godine ovoga puta održaće se ispred Vječne vatre u centru grada. 

sarajevo_noc_AA_01.jpg - undefined

Foto: Anadolija

"Očekujemo da će svi kapaciteti koje imamo, više od 330 smještajnih objekata sa više od 13.600 kreveta, biti popunjeni. Zimsku sezonu otvaramo na Bjelašnici 29. decembra koncertom grupe 'Bijelo dugme'", pojasnila je Kušundžija. 

Podsjetila je da je 1. januara 2019. godine na istoj lokaciji planiran koncert Branka Đurića Đure i benda Bombaj štampa. Noć uoči dočeka Nove godine, 30. decembra Omladinski orkestar "MuzikArt" će ispred sarajevske katedrale "Srca Isusova" izvesti poznate klasične kompozicije i splet evergreen pjesama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije