Svaka čast / Sanja Kavaz - Prepješačila 350 km pa osvojila najviši vrh Amerike

30. 10. 2019. u 09:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 15

John Muir Trail (JMT) je najatraktivniji i najposjećeniji američki mega-trail.

Staza duga 350 km s 14.000 m kumulativnog uspona se proteže visokim planinama Sierra Nevade u Californiji. Prolazi kroz tri nacionalna parka – Yosemite, King's Canyon i Sequoia, divljine Ansala Adamsa i Johna Muira te dvije nacionalne šume – Inyo i Sierra.

Sanja Kavaz, trail trkačica i blogerka iz Sarajeva je u septembru uspješno prešla cijelu stazu te ispela Whitney (4421 mnv) koji je najviši vrh bloka 48 američkih država (Alasca i Hawaii ne spadaju tu).

Za čitaoce portala Radiosarajevo.ba je pripremila priču o ovoj nesvakidašnjoj pustolovini, koju prenosimo u cjelosti: 

Sanja Kavaz - Prepješačila 350 km pa ispela najviši vrh Amerike - undefinedFoto: Privatni album: Sanja Kavaz - Prepješačila 350 km pa ispela najviši vrh Amerike

"John Muir Trail je želja i težnja outdoor entuzijasta iz cijelog svijeta. Sama aktivnost se zove thru-hiking a podrazumjeva višednevno uzastopno kretanje nekom zvaničnom stazom u prirodi od njenog početka do kraja. Sad kad sam prošla JMT, i dok se utisci još uvijek sliježu, ne mogu da se ne pitam da li postoji nešto približno tako lijepo i impresivno još negdje u svijetu.

Staza počinje u Nacionalnom parku Yosemite (Happy Isles) i završava u Nacionalnom parku Sequoia (vrh Whitney) u Californiji. Vijugajući kroz čuvenu Sierra Nevadu, prolazi najljepšim planinskim krajolicima SAD-a. Njenoj atraktivnosti doprinosi izuzetna raznolikost jer se dužinom ove staze nalaze vrhovi preko 4000 mnv, na hiljade planinskih jezera, jedan od najraznovrsnijih slivova na svijetu, bogat šumski fond, planinski proplanci i visoravni, kanjoni i granitne stijene. Oblast JMT-a, odnosno Sierra Nevada ima najumjereniju klimu i najviše sunčanih dana u godini u odnosu na sve ostale najveće planinske vijence na svijetu.

Za ilustraciju navešću da Bosna i Hercegovina ima stazu Via Dinarica dugu približno toliko (334 km, 19000 m uspona) koja počinje na graničnom prelazu Kamensko i završava na Trnovačkom jezeru, na Magliću (CG). Zamislite da se na toj dužini nalazi preko 2000 jezera i dobićete sliku raskoša kojim su okićene planine Sierra Nevade. Tokom pohoda, dobijate uvid u jedan fantastičan prirodni spektakl u kom se glečeri s planinskih vrhova tope i pune planinska jezera, u kom se voda iz jednog jezera u vidu potoka izlijeva i puni naredno a zatim u vidu slapova dalje spušta stjenovitim koritom prema kanjonu sve dok ne stigne do kotline gdje hvata mirniji tok.

Planine zovu, moram ići

Samo 1500 srećnika godišnje dobije priliku da prođe stazom jer je za ovakvu avanturu potrebna propusnica za koju se aplicira još u februaru ili martu. Sistemom propusnica se garantuje da će oni koji imaju priliku planinariti ili trčati ovim planinama uživati u njihovoj ljepoti u osamljenosti i privatnosti. Osim toga, uvođenjem strogih pravila kojih se svi posjetioci moraju pridržavati, kreirani su mehanizmi kojima se priroda štiti od neželjenih uticaja čovjeka.

Za razliku od evropske prakse, ovdje nećete vidjeti nikakve planinarske domove, hotele, naseobine, nema via-ferrata, niti gondola koje turiste dovoze do vrha planine. Čak ni staze nisu markirane crveno-bijelim krugovima kako smo mi navikli ali se održavaju besprijekorno pa ih možete pratiti bez brige da ćete se izgubiti. Svako ukrštanje s nekom bočnom stazom ili izlazom je označeno putokazom. 7 principa objedinjenih kroz politiku ”Leave no Trace” su sveto slovo kog se svi pridržavaju: Planiraj unaprijed i dobro se pripremi; Kreći se i kampuj na otpornim površinama; Odlaži otpad propisno; Ostavi iza sebe sve kako si zatekao; Minimiziraj uticaj loženja vatre na otvorenom; Poštuj divlji svijet; Imaj obzira prema drugim posjetiocima. 

Sanja Kavaz - Prepješačila 350 km pa ispela najviši vrh Amerike - undefinedFoto: Privatni album: Sanja Kavaz - Prepješačila 350 km pa ispela najviši vrh Amerike

Staza je ime dobila po čuvenom prirodnjaku iz 19 vijeka, Johnu Muiru, kog još zovu ocem nacionalnih parkova jer je bio najveći zagovornik očuvanja američke divljine. Njemu u čast je nakon 23 godine izgradnje, otvorena 1938. godine povodom 100 godina njegovog rođenja. 

Prosjek za JMT je 21 dan. Nama je za pohod John Muir Trailom sa svim našim izletima sa staze trebalo ukupno 14 dana. Mogli smo i sporije jer je bilo takvih mjesta na kojima smo željeli ostati bar jedan dan i ispeti okolne vrhove ili obići atrakcije mimo same staze. A mogli smo i brže jer je ovakva staza pravi izazov za nas koji se bavimo sportovima izdržljivosti kako bi na njoj postavili lični rekord. No i to smo ostavili za neki drugi put jer ćemo se JMT-u svakako vraćati još.

Žene na JMT-u 

S posebnom pažnjom i poštovanjem sam gledala na žene koje su stazu JMT-a prelazile same. A bilo ih je svih generacija! Sve je više žena koje se u ovakvu avanturu upuštaju same jer tako žele ili jednostavno nemaju adekvatnog ili nikakvog partnera za thru-hike. Veliki podstrijek tom ženskom pustolovnom pokretu dala je Cheryl Strayed svojom knjigom ”Wild” iz 2012. godine. Cheryl se nakon životnih razočaranje i gubitaka, uprkos nedostatku iskustva, 1995. godine zaputila na dugačko putovanje divljinom. Tih 1770 km koje je prešla Pacific Crest Trailom ukupno dugim 4265 km je zapravo put njenog zacjeljenja i samospoznaje. Popularnosti zatim značajno doprinosi i istoimeni fim s Reese Witherspoon iz 2014. godine kao i mnoštvo knjiga i publikacija koje su nastale u tom periodu a koje su pisale žene. Sve skupa, ovaj svojevrsni pokret ženskog osnaživanja kroz život u divljini je rezultirao stvarnim iskustavima koja su na određeni način vodila do ženskog oslobađanja, mnoštvom sadržaja različitih žanrova koji su nastajali kroz ovu vrstu emancipacije.

Od svih puteva koje u životu izabereš, pobrini se da neki budu prašnjavi

Cilj mi je da predstavim jedan kod nas nedovoljno promovisan vid rekreacije i podstaknem one koji vole prirodu da probaju thru-hiking. Ili backpacking, odnosno višednevni boravak u prirodi bez da je cilj pohod nekom stazom. Uvjerila sam se da su ovo aktivnosti za sve generacije. Srela sam jako puno žena koje same pohode JMT, mlađe i starije bračne parove, roditelje s odraslom djecom. Nažalost, kod nas je odlazak u prirodu najčešće kratka šetnja i kafenisanje u nekom ugostiteljskom objektu a ovo je nešto potpuno drugačije.

Bez luksuza, komoditeta, stresa i svakodnevnih frustracija okrenuti ste sebi, upoznajete prirodu, vraćate se suštini življenja. Svjesna sam da će trebati vremena dok ovakve stvari postanu normalna pojava i kod nas ali od nečeg moramo početi pa nek to bude promišljanje, planiranje, ulaganje u kvalitetnu opremu što će na kraju rezultirati višednevnim boravkom u prirodi.

Veliku zahvalnost za ovo lično iskustvo i postignuće dugujem partnerima i sponzorima koji su podržali moje pripreme i odlazak u Sierra Nevadu: Olimpijskom centru Jahorina, Opštini Istočna Ilidža, Sport Visionu, Wooloni, Com Tradeu i Red Bullu. 

Radiju Sarajevu se zahvaljujem na podršci u promociji thru-hikinga i aktivnosti na otvorenom.

Više fotografija s pohoda kao i informacija o samoj stazi i avanturi, možete pronaći na Facebook profilu i blogu Sanje Kavaz. Video reportaža je dostupna na YouTube kanalu."

NEMA KOMENTARA