Sajam kafe, čokolade i delicija: Fra Iko Skoko interesirao se za Zlatnu džezvu

Anadolija
Sajam kafe, čokolade i delicija: Fra Iko Skoko interesirao se za Zlatnu džezvu
/ Anadolija
Brojni Mostarci i Mostarke okupili su se na Sajmu kafe, čokolade i ostalih delicija koji je po prvi put otvoren u gradu na Neretvi.

Na festivalu koji se danas i sutra, u periodu od 10 do 20 sati, održava u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače moći će degustirati, ali i kupiti čokoladni specijaliteti, praline, čokoladne figurice, domaće delicije, kolači te uživati u espresso kafama vodećih proizvođača, ali i tradicionalnim napicima iz domaćih pržionica kafe, te rakijama od crne i bijele čokolade, ispecijalitetima za najmlađe. Planiran je i bogat zabavni sadržaj.

Na samom ulazu u Kosačin dom posjetitelje je dočekala džinovska Vispakova Zlatna džezva iz koje posjetitelji mogu kušati pravu bosansku kafu, a među brojnim građanima interes o spravljanju ove kafe pokazao je i mostarski guardian fra Iko Skoko.

Organizatorica festivala Dea Leko je naglasila da je ideja bila da se na jednom mjestu okupe svi proizvođači kafe, čokolade i ostalih delicija, ali potakne druženje građana.

"Želja nam je da se proizvođači prezentiraju i približe krajnjim kupcima i korisnicima, te da dogovore nove poslovne relacije, ali i da svi oni koji se osjećaju hedonistima, svi koji su kafoljupci, čokoladoljupci i sladokusci dođu i uživaju u onome što im je pripremljeno od bogatog programa pa do samih izložbenih površina“, kazala je Leko.

Naglasila je kako je pripremljena iznimno bogata ponuda, kakvu su do sada mnogi mogli vidjeti samo putem medija, poput štikli, kopački i ostalih zanimljivosti od čokolade, među kojima su i brojna pića, ali i kozmetika.

Da se radi o velikom potencijalu pokazao je dolazak visokog izaslanstva svih nivoa vlasti, koji su uživali u slatkom početku vikenda.

Premijer Vlade HNK-a Nevenko Herceg ističe kako je ovaj sajam s okusom kave posebno značajan za suvremeni svijet, gdje ljudi nemaju vremena za kavu s prijateljima kao nekada.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH izrazio je nadu da će ovaj specijalizirani sajam zaživjeti jednu novu tradiciju što je Bosni i Hercegovini potrebno.

U sklopu festivala održat će se i prodaja humanitarne dvometarske torte. Organizatori će prikupljena sredstva donirati za Dom Dompes - kuću kruha i duha, gdje je započela izgradnja studentskoga doma za studente slabijega imovinskoga stanja, pučke kuhinje za beskućnike, te Centra za dijalog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije