Ruski Sputnjik o NATO putu BiH: Bakir ima jaka leđa za politički „zaokret“

Radiosarajevo.ba
Ruski Sputnjik o NATO putu BiH: Bakir ima jaka leđa za politički „zaokret“
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Ruski "Sputnjik" objavio je analizu povodom intervjua kojeg je za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) dao predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, podsjetimo, kazao da „ako Srbi i entitet Republika Srpska neće u NATO, onda se neće ni ići u NATO“. Medij finansiran novcem iz Moskve konstatira da Bakir ima jaka leđa za politički „zaokret“ koji je iznenadio region.

Izetbegović: ANP mora biti poslat u Brisel, vlast se mora formirati

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović rekao je u političkom magazinu Pečat RTRS-a da Bosna i Hercegovina neće ući u NATO ukoliko to ne žele Srbi i RS. „U ovoj zemlji niko nikom više ništa neće nametati. Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska, ako neće u NATO - neće se ići u NATO", rekao je Izetbegović.

Međutim, "Sputnjik" pita može li se vjerovati Izetbegoviću.

"Znači li sve ovo da Izetbegović priznaje da BiH definitivno neće ući u NATO i da sporazum sa Alijansom više neće biti uslov za formiranje vlasti, ili je u pozadini neka druga 'igra'? Da li je sve ovo samo neki novi manevar ili konačno priznanje da je politika Srpske nadjačala Sarajevo, ali i stremljenja NATO-a?", pita se "Sputnjik"

Međutim, Predrag Ćeranić, prvi obavještajac Milorada Dodika, kojeg ruska agencija naziva stručnjakom za bezbjednost i političkim analitičarom ističe da "Izetbegoviću ne treba vjerovati". On smatra da se iza ove blagoglagoljivosti sasvim sigurno krije nova zamka.

„Da Izetbegović zaista misli to što kaže BiH bi odavno imala konstituisane organe i ne bi ušla u kriznu situaciju gdje će ANP postati glavni generator problema. Ja njemu ne bih vjerovao, jer mislim da se radi o kupovini vremena dok bošnjačka dijaspora u Kongresu SAD ne izlobira neku novu rezoluciju protiv Republike Srpske. Dakle, cilj je da se sprovedu određene aktivnosti bošnjačkih lobista kako bi RS bila osuđena od strane Kongresa SAD, čime bi Srpska došla u još težu situaciju nego što je sada“, uvjeren je Ćeranić.

Nadalje, Ćeranić smatra da će Izetbegović upotrijebiti sva sredstva, pa i "pokušati da pokvari dobar odnos koji Čović i Dodik imaju, računajući da će na svoju stranu pridobiti bosanski HDZ".

Izetbegović ne može da naruši partnerske odnose između SNSD-a i HDZ-a BiH, jer su Dodik i Čović uspostavili čvrste odnose koji se zasnivaju na obostranom političkom interesu. I Hrvati i Srbi u BiH su uskraćeni za niz osnovnih političkih prava i sam Izetbegović tu sam ništa ne može da uradi. Međutim, iza njega stoji neko ko je mnogo moćniji i sve ovo što on radi samo je dio poslova koje osmišljava NATO. Dakle, NATO je taj koji zaustavlja konstituisanje Savjeta ministra i koji vidi prepreku u Dodiku i RS. Odatle dolaze pritisci i na Čovića“, objašnjava Ćeranić, nudeći i odgovor na razloge nedavnog sastanka Čovića i Dodika sa Miroslavom Lajčakom, šefom slovačke diplomatije i bivšim visokim predstavnikom u BiH.

On dodaje da NATO odavno nije samo vojna, već je i politička organizacija. Političko krilo Vojne alijanse je centar odakle se vuku konci, a Izetbegović je, smatra Ćeranić, tu samo marioneta, neko ko odrađuje svoj dio posla.

Vjeruje da je u pitanju širi plan gdje NATO želi potvrditi razloge svojeg postojanja.

"Da bi to dokazao ponovo se vraća i na Balkan, kako bi imao kompaktnu teritoriju pod svojom kontrolom, a time i otvoren put prema Rusiji", izjavio je Ćeranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije