Rohinja muslimani u improviziranim šatorima borave sa stokom

Anadolija
Rohinja muslimani u improviziranim šatorima borave sa stokom
Grupa Rohinja muslimana iz Arakana koja je bila primorana napustiti Mijanmar zbog novog vala naslilja i napada tamošnje vojske, utočište je našla u regiji Gumdum, nedaleko bangladeškog grada Cox’s Bazaara, no život za njih ovdje je jako težak.

Nakon što su napustili svoje domove i na taj način spasili živote od nasilničke mijanmarske vojske, arakanski muslimani u regiji Gumdum borave u improviziranim šatorima.

Ipak, improvizirana skloništa nisu dovoljna kako bi sebe zaštitili od kiše i nevremena.

S obzirom na neodgovarajuće uslove u nekim šatorima boravi i po deset osoba, neki od njih u šatorima borave zajedno sa stokom, a dio improviziranog naselja je nakon obilnih padavina ostao i pod vodom.

Mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima se nalazi i Amnesty International (AI) masakre u Arakanu nazivaju genocidom, a osude su stigle iz svih dijelova svijeta.

Glasnogovornica Europskog vijeća Rohinja Anita Schung u ponedjeljak izjavila kako je mijanmarska vojska za tri dana u napadima izvedenim u Arakanu usmrtila između dvije i tri hiljade muslimana.

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohinja muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. Rohinja muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije