Stotinu budista kamenjem i palicama napalo sedmoricu Rohinja muslimana

Anadolija
Stotinu budista kamenjem i palicama napalo sedmoricu Rohinja muslimana
EPA / Arhiv
Najmanje jedna osoba je ubijena, a šest je povrijeđeno u napadu kamenjem i palicama budističke grupe na Rohinja muslimane u mijanmarskoj pokrajini Arakan.

Zvaničnik policije Phyo Wai Kyaw izjavio je kako su policajci sedam protjeranih muslimana iz Arakana odvezli do glavnoga grada pokrajine Sittwea kako bi kupili čamce.

Koristeći pogrdne riječi za Rohinja muslimane, Kyaw je kazao kako su ih budisti primijetili po dolasku u grad. Tada su povikali “ulaze u grad”, nakon čega je muslimane napalo oko 100 budista.

“Počeli su ih udarati. Jedna osoba je bila mrtva na mjestu, a šest osoba je prebačeno u bolnicu. S obzirom na to da je budista bilo mnogo, policija nije mogla učiniti ništa”, kazao je Kyaw.

Abdu Alam (65) jedna je od žrtava napada budista na Rohinje, te je rekao kako su ga tokom napada udarili ciglom u glavu.

“Počeli su nas gađati kamenjem. Neki od njih su uzeli drvene palice. Bili smo iznenađeni i ostali smo u kamionu. Oni su počeli i nas udarati. Policija ih je pokušala spriječiti, ali to je bilo nemoguće”, rekao je Alam.

Mijanmar je država Južne Azije gdje većinu od ukupno 56 miliona stanovnika čine budisti, dok muslimani sa 2,5 miliona čine manje od pet posto populacije. Najviše muslimana naseljava pokrajinu Arakan.

Rohinja muslimani u Mijanmaru predstavljaju apartridnu manjinu, bez osnovnih prava. Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohinja muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. 
Ugnjetavanje Rohinji u MIjanmaru, ranije Burmi, traje decenijama, a posljednji veliki val budističkih napada desio se prije četiri godine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije