Rijeka Bregava: Čista kao suza, lijepa kao san

4
M. Mulić
Rijeka Bregava: Čista kao suza, lijepa kao san
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba / Rijeka Bregava

U stolačkom kraju klima je mediteranska sa srednjom godišnjom temperaturom zraka iznad 7°C. Sunčanih dana u Stocu nikada ne fali, a ovaj prirodni dragulj ima najviše sunčanih dana u godini u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Već smo vam pisali o Stocu i njegovoj bogatoj kulturno-historijskoj prošlosti. Ovaj put u Stolac smo se zaputili kako bismo istražili njegovu ljepoticu, rijeku Bregavu.

Ljepota i čistoća ove rijeke bila je tokom prošlosti inspiracija mnogima, pa i samom Mak Dizdaru, jednom od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika, koji je u godini svoje smrti napisao remek djelo Modra rijeka, inspirisan upravo beskrajnom ljepotom modre Bregave.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ima jedna modra rijeka
Široka je duboka je
Sto godina široka je

Tisuć ljeta duboka jest
O duljini i ne sanjaj
Tma i tmuša neprebolna

Ima jedna modra rijeka –
Valja nama preko rijeke

Rijeka Bregava
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba: Rijeka Bregava

Rimljani su je zvali Arion, u srednjem vijeku bila je Vidoštica, kasnije Brzava, pa Bregava. Bregava je kraška ljepotica koja izvire u Dolu ispod planine Hrgud i ulijeva se u Neretvu u Klepcima kod Čapljine.

Bistra, bajkovito lijepa, dva puta razdvojena u rukavce praveći riječna ostrva – ade, najvećim dijelom svoga toka protiče kroz Stolac i tako čini okosnicu njegovog historijskog razvoja.

Stolac,  biser južne Hercegovine i muzej pod plavim nebom

Stolac, biser južne Hercegovine i muzej pod plavim nebom

Vječno preplitanje i uzajamna zavisnost čovjeka i rijeke ogleda se i u samoj njenoj slici – vodeni tok i njene obale su nezamislive bez mnogobrojnih mostova koji ih spajaju, mlinica i stupa u kojima se ogleda život koji rijeka pomaže, vodenih slapova koji unose živost i dodatnu ljepotu prirodnom toku rijeke.

Rijeka Bregava
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba: Rijeka Bregava

Sigurna sam da je malo čaršija u svijetu u kojima, na tako kratkoj stazi, rijeka priređuje toliko ljepote kao što to čini Bregava u Stocu.

Kao što sam sigurna da nigdje na svijetu ne postoji grad u čijem središtu rijeka pravi vodopad vrijedan divljenja.

Vodopad Provalije najbolje je posjetiti u jesen, ili tokom proljeća ako želite da ga vidite u njegovom potpunom izdanju. No, sigurno se nećete pokajati ni ako dođete u ljeto, jer upravo tada možete ući ispod vodopada koji u svom podnožju krije nekoliko malih pećina a u njima manje vodopade i tirkizno zelene lagune, savršene za kupanje i kreiranje nestvarnih fotografija.

Rijeka Bregava
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba: Rijeka Bregava

Idući dalje uzvodno uz Bregavu, pa spuštajući se pored stuparske radnje i provlačeći se pored opranih deka u stupama, prirodnoj "mašini", dolazimo do najljepšeg vodopada koji se naziva Pjene i prava je mala skrivena oaza.

Na putu do "Pjena", obišli smo nekoliko gradskih plaža, koje su savršeno uređene, i imaju dovoljno hladovine i prostora za igru i zabavu. Na nekoliko mjesta moguće je iznajmiti kajak i upustiti se u istraživanje ove bistre ljepotice. 

Projekat "Neispričane priče" sufinansiran od strane Vlade Federacije BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije