Rezolucija o Srebrenici danas pred Parlamentom Austrije: Snažna poruka Europi i regiji

3
F. V.
Rezolucija o Srebrenici danas pred Parlamentom Austrije: Snažna poruka Europi i regiji
Foto: Kolaž / Srebrenica, genocid

Rezolucija o genocidu u Srebrenici danas će se naći pred Parlamentom Austrije.

Značajan dokument, čiji inicijator je Savez bh. udruženja u Austriji „Consilium Bosniacum“, ima snažnu podršku austrijskih parlamentaraca, te se očekuje i njegovo usvajanje. Ranije je Rezolucija usvojena u vanjskopolitičkom odboru Austrijskog Parlamenta, a za nju su tada glasali čak i zastupnici desničarske FPÖ.

Savez bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” je 2020. godine u Austriji pokrenuo inicijativu o usvajanju Rezolucije o Srebrenici u državnom parlamentu.

Prijedlog Rezolucije je upućena 14. juna 2022. na raspravu u parlament. Potpisali su ga predstavnici stranke Zelenih, narodne stranke, socijaldemokratske stranke i stranke Neos.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba razmatranje Rezolucije o Srebrenici komentirala je i austrijska ministrica pravde Alma Zadić.

To je veoma jaka poruka, veoma snažan simbol da Austrijski Parlament podržava takvu Rezoluciju. To je jak simbol da će se provesti Rezolucija u Parlamentu Austrije. Europski parlament je već usvojio tu Rezoluciju. Ubijeđena sam da će se navedeno sutra usvojiti i u austrijskom parlamentu”, kazala je Zadić za Radiosarajevo.ba.

U savezu bh. udruženja „Consilium Bosniacum“ uvjereni su da će državni parlament u Austriji danas usvojiti Rezoluciju.

Damir A. Saračević, predsjednik saveza “Consilium Bosniacum” kazao je ranije za portal Radiosarajevo.ba kako imaju „apsolutnu političku podršku“.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

"Govorili smo i govorimo o značaju koji takav jedan proces ima ne samo za nas Bosance u Austriji, već i za austrijsku javnost. Za mlade koji odrastaju u nekim drugim okolnostima. Da znaju šta se desilo pred njihovim vratima prije samo 27 godina. Vidimo i kroz rat u Ukrajini da se takvo što može ponoviti. Moramo razmišljati o tome šta su bili uzroci tom zlu i mržnji, kako da se svi skupa zaštitimo od tih stvari", Izjavio je ranije Saračević za portal Radiosarajevo.ba.

Koordiniranim radom u proteklih dvije godine uspjeli su doći do parlamentarnih klubova i  predstavnika stranka koji su zastupljeni u parlamentu Austrije, i to je, očito, dalo rezultat.

Evropski parlament (EP) kada je prije 13 godina usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici pozvao članice Europske unije (EU) da, također, usvoje taj dokument u svojim parlamentima, kao i države Zapadnog Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije