Rezolucija o genocidu: Cvjetovi Srebrenice u Parlamentu Austrije

1
F. V.
Rezolucija o genocidu: Cvjetovi Srebrenice u Parlamentu Austrije
FOTO: Screenshot / Cvijet Srebrenice

Rezolucija o Srebrenici trebala bi večeras biti jednoglasno usvojena u Austrijskom Parlamentu, izjavio je to za portal Radiosarajevo.ba Damir A. Saračević, predsjednik “Consilium Bosniacum”, bh. saveza koji je inicijator ovog značajnog dokumenta.

Kako smo izvještavali, Rezolucija o genocidu u Srebrenici večeras će se naći pred Parlamentom Austrije.

Ranije je Rezolucija usvojena u vanjskopolitičkom odboru Austrijskog Parlamenta, a za nju su tada glasali čak i zastupnici desničarske FPÖ.

[related]https://radiosarajevo.ba/metromahala/teme/rezolucija-o-srebrenici-danas-pred-parlamentom-austrije-snazna-poruka-europi-i-regiji/462310[/related]

Tim povodom za portal Radiosarajevo.ba govori Damir A. Saračević, predsjednik saveza “Consilium Bosniacum”.

„Večeras će se u austrijskom parlamentu glasati za rezoluciju o Srebrenici. Pet predstavnika saveza bh. udruženja u Austriji, koji je pokrenuo tu inicijativu, će biti uživo prisutni. Potpisnicima zahtjeva za rezoluciju, među kojima se posebno ističe parlamentarka sa bh. korijenima Bedrana Ribo, će danas u znak zahvalnosti biti uručeni srebreni Cvjetovi Srebrenice. Rezolucija o Srebrenici bi trebala biti jednoglasno usvojena u austrijskom parlamentu“, kazao je Saračević.

Podsjetimo, Savez bh. udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” je 2020. godine u Austriji pokrenuo inicijativu o usvajanju Rezolucije o Srebrenici u državnom parlamentu.

Prijedlog Rezolucije je upućen 14. juna 2022. na raspravu u parlament. Potpisali su ga predstavnici stranke Zelenih, narodne stranke, socijaldemokratske stranke i stranke Neos.

Evropski parlament (EP) kada je prije 13 godina usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici pozvao članice Europske unije (EU) da, također, usvoje taj dokument u svojim parlamentima, kao i države Zapadnog Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije