Sjećanje na Sarajevo '94: Most “Bratstvo-jedinstvo” otvoren za prelazak civila

1
Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Sarajevo '94: Most “Bratstvo-jedinstvo” otvoren za prelazak civila
Historija.ba / Most “Bratstvo-jedinstvo” otvoren za prelazak civila, 23. marta 1994.

Na današnji dan, 23. marta 1994. godine most "Bratstvo-jedinstvo" u sarajevskom naselju Grbavica bio je otvoren za prelazak civila.

Prvog dana otvaranja mosta 25 ljudi prešlo je na Grbavicu, a 15 u slobodni dio grada.

Ubrzo je most ponovo, 13. aprila iste godine, bio zatvoren za prelazak...

Most “Bratstvo-jedinstvo” otvoren za prelazak civila, 23. marta 1994. - undefined

Historija.ba: Most “Bratstvo-jedinstvo” otvoren za prelazak civila, 23. marta 1994.

Dvije godine kasnije, 19. marta 1996. godine izvršena je reintegracija jednog od najvećih sarajevskih naselja, Grbavice koja je pod okupacijom agresora bile pune četiri godine.

Tokom agresije na BiH u naselju Grbavica počinjeni su jedni od najstrašnijih zločina tokom opsade Sarajeva. 

Iz tog perioda ostao je zapamćen zločinac Veselin Vlahović Batko, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine krajem marta 2013. godine osudio na 45 godina zatvora zbog zločina koje je počinio na Grbavici nad svim ljudima koji su mu se pokušali suprotstaviti na bilo koji način.

Monstrum sa Grbavice, kako zovu Vlahovića, ubio je i heroja Gorana Čengića, poznatog rukometaša sarajevske Bosne koji je pokušao spasiti komšiju dr. Husniju Ćerimagića, sarajevskog univerzitetskog profesora, kojeg je monstrum Vlahović također ubio.

Za one koji to ne znaju, područje Grbavice I obuhvata dio grada od Vrbanja mosta pa do bivšeg mosta Bratstva i Jedinstva (danas most u ulici Hamdije Čemerlića), gdje počinje Grbavica II koja završava u ulici Topal Osman Paše (ulica koja ide od Željinog stadiona do mosta na 'Socijalnom'). Granica je s jedne strane Miljacka, a s druge tranzitna cesta, danas Put mladih muslimana.

Autor koji je postavio ovaj snimak, kaže za okupaciju Grbavice I: “Isto tako su krenuli na Trg (Trg Heroja, nekadašnji Trg Pere Kosorića, op.a.), ali tada mnogi od njih nisu doživjeli sutrašnji dan. Preživjeli su se predali moleći JNA za pomoć i nađeni su skriveni u frižiderima slastičarne Palma (u naselju Hrasno). Milutin Kukanjac (komandant JNA) je poslao šest transportera da izvuku tijela mrtvih i ranjenih Šešeljevih četnika i Bijelih Orlova.”

Plan je bio, "presijeći" Sarajevo na dvije polovine i potom zauzeti grad. Ova ideja, srećom, nije uspjela.

Datum reintegracija Grbavice, ali i Vraca i Kovačića, značajan je za sve građane Sarajeva, jer su im ova naselja "vraćena" nakon četiri ratne godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije