Obilježena 25. godišnjica reintegracije naselja Vraca

0
Radiosarajevo.ba
Obilježena 25. godišnjica reintegracije naselja Vraca
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Položeno cvijeće na spomen obilježje Vraca

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje na spomen-obilježjima, obilježava se 25. godina reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca. 

Povratkom naselja Grbavica, Kovačići i Vraca na današnji dan prije 25 godina, pod okrilje Sarajeva završen je proces reintegracije područja koja su po Dejtonskom mirovnom sporazumu pripala glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović podsjetio je da se danas obilježava 25 godina reintegracije Grbavice, Vraca i Kovačića.

"Obilježavanje tog dana, koji je u biti svečani dan i nešto što je na zadovoljstvo, ponos i sreću svih građana grada Sarajeva, započeli smo odavanjem počasti za jedne od prvih žrtava agresije na BiH, to su Suada Dilberović i Olga Sučić", pojasnio je Tanović, prenosi Anadolija.

Kako je kazao, dan reintegracije Grbavice, Kovačića i Vraca je dan koji će ostati duboko urezan u sjećanje svih onih koji su te 1996. godine bili dio tih procesa.

"A najviše će ostati u pamćenju onim ljudima koji su stanovnici Grbavice i koji su, uslovno rečeno, zbog ratnih dejstava bili prognani, protjerani i interno raseljeni u drugi dijelovima Sarajeva ili Kantona. Ovaj dan je od velike važnosti za općinu Novo Sarajevo", rekao je Tanović.

Podsjetio je da se obilježavanje ove godine organizuje u skladu sa mjerama koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja nove vrste koronavirusa.

Dan reintegracije sarajevskih naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, 19. mart, ujedno je i Dan mjesnih zajednica Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Vraca i Gornji Kovačići.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije