Ramazanski paketi za šehidske porodice i jetime

Anadolija
Ramazanski paketi za šehidske porodice i jetime
Udruženje Istanbul Edukativni-kulturni centar (EKC) podijelilo je danas 300 paketa članovima šehidskih porodica Kantona Sarajevo.

Prvi dio podjele upriličen je u općini Stari Grad dok će tokom dana i na Ilidži biti podijeljeno dodatnih 300 paketa za borce, koji su u evidenciji Ministarstva za boračka pitanja KS.

Udruženje Istanbul Edukativni-kulturni centarove godine podijelit će 1.470 ramazanskih paketa na području cijele BiH. 

Feyza Tanok Šehbajraktarević, predsjednica Udruženja, pojasnila je da će sutra u Goraždu podijeliti 155 paketa. Kako je kazala, tokom ramazana organizuju i dva iftara. 

Šehbajraktarević je istaknula da danas imaju iftar za 160 šehidskih porodica, a narednih dana i za 100 jetima. 

"Za nas su šehidske porodice i invalidi jako bitni. Znam kako je teška situacija u BiH. Ovo nije velika pomoć, ali može pomoći. I vjerujemo da će ih obradovati ova mala pomoć", dodala je Šehbajraktarević.

Podjela ramazanskih paketa će biti upriličena i u Kaknju gdje će za članove Udruženja "Majke Kaknja”, porodice šehida i jetima podijeliti 50 paketa. 

Podijelit će i 35 paketa u Maglaju za siromašne, nezaposlene porodice i poplavljene i 100 u Zenici za članovi Udruženja "Dlan" (porodice djece bez jednog ili oba roditelja i porodice oboljelih od cerebralne paralize).

Sponzor ovog projekta je humanitarna organizacija IHH iz Turske.

Član Upravnog odbora IHH Osman Atalay kazao je da oni kao IHH tokom ramazana širom BiH dijele 2.900 paketa različitim kategorijama ljudi.

Prema njegovim riječima, pored ramazanskih paketa daju i oko 1.000 iftara različitim porodicama. 

"Danas je ovdje podjela 300 paketa za šehidske porodice, nakon ovoga će na Ilidži biti podijeljeno dodatnih 300 paketa za borce. Sutra smo u Goraždu, u četvrtak u Maglaju, Kaknju i Zenici", pojasnio je Atalay. 

Dodao je da su njihov prioritet ili strategija jetimi, porodice šehida i bivši borci. Atalay je izrazio nadu da će nakon ramazanskih akcija biti organizovana i podjela kurbana za Kurban-bajram. 

Bahrija Kituša, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca KS, poručila je da rade i bore se za porodice šehida, koje su "na rubu egzistencije".

"Supruga koja je izgubila muža, dala život za ovu državu ona ima primanja od 350 KM, dvoje djece, završili fakultet, ne radi...Porodice šehida se raduju ovom paketu više nego bilo čemu drugom", ispričala je Kituša. 

Danas su, prema njenim riječima, paketi podijeljeni za 300 šehidskih porodica na devet opština u KS-u. 

Izrazila je zahvalnost Feyzi Šehbajraktarević i IHH i svih dobrih ljudi iz Turske i drugih zemalja. 

Izeta Borčak iz Ilijaša tokom rata u BiH izgubila je muža. Danas je i ona bila jedna od onih koji su dobili ramazanske pakete. 

"Ovi paketi mi znače mnogo. Muža sam izgubila 1992. godine. Imam sina, završio je fakultet", pojasnila je Borčak. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije