Ramazan 2018.: Koliko iznose vitre za građane BiH, a koliko za dijasporu

Radiosarajevo.ba
Ramazan 2018.: Koliko iznose vitre za građane BiH, a koliko za dijasporu
FOTO: AA / Gazi Husrev-begova džamija u Sarajevu
Prema odluci Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH, ove godine visina sadekatu-l-fitra u Bosni i Hercegovini iznosi 20KM za prvu kategoriju davalaca, 10KM za drugu kategoriju davalaca i 7KM za treću kategoriju davalaca.

Kako je za Radiosarajevo.ba izjavio dr. Elnur Salihović, rukovodilac Ureda za zekat pri Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine, visina sadekatu-l-fitra za dijasporu iznosi 20 eura za prvu kategoriju, 15 eura za drugu i 10 eura za treću kategoriju davalaca.


Na naše pitanje ko je dužan dati, narodski rečeno, vitre i šta je s onima koji nemaju imetak, dr. Salihović je odgovorio:

"Sadekatu-l-fitr je vadžib, obaveza muslimana, koja podrazumijeva davanje određenog iznosa iz svog imetka kako bi se, primarno, davalac, postač očistio od mogućih počinjenih grešaka u toku posta. Sadekatu-l-fitr je obavezan za svaku osobu bila ona muško ili žensko. Uvjet za obaveznost sadekatu-l-fitra je da je osoba musliman i da posjeduje vrijednost imovine veću od iznosa sadekatu-l-fitra, dovoljnu za opskrbu njega i njegove porodice za dane bajrama. Sadekatu-l-fitr se daje u iznosu jednodnevne hrane osobe koja ga daje. Otac ili drugi staratelj u porodici je dužan dati sadekatu-l-fitr za svoje ukućane ili osobe koje izdržava."

Dr. Salihović je podsjetio kako su muslimani su obavezni dati sadekatu-l-fitr tokom mjeseca ramazana, do vremena klanjanja Bajram namaza.

"Većina vjernika sadekatu-l-fitr daje u posljednjoj trećini mjeseca ramazana, kada se doživljava i vrhunac ramazanskih ibadeta."

Pitali smo i da li je utvrđena i visina fidje?

"Fidja se daje u iznosu jednodnevne hrane osobe koja je obavezna da da fidju, tj. osoba koja iz opravdanih razloga nemože postiti, a nije izvjesno da će moći te dane ramazana naknadno napostiti. Visina fidje je istovjetna visini sadekatu-l-fitra", kazao nam je dr. Elnur Salihović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije