'Rak jajnika podmukla bolest, moguć u svakoj životnoj dobi'

Fena
'Rak jajnika podmukla bolest, moguć u svakoj životnoj dobi'
Fena / Dr. Sabina Čengić
Međunarodni dan svjesnosti o raku jajnika obilježava se 8. maja širom svijeta.

Stručnjaci ističu da je, ako se dijagnosticira i liječi na vrijeme, kad je karcinom ograničen na jajniku, petogodišnja stopa preživljenja više od 90 posto. Nažalost, manje od 20 posto oboljelih otkrije bolest u ranoj fazi, zbog toga što su simptomi nespecifični.

Ginekologinja Sabina Čengić u izjavi za Fenu skrenula je pažnju da je karcinom jajnika najpodmuklija vrsta malignih bolesti kod žena zato što su simptomi nespecifični, a može se javiti u svim starosnim dobima. 

"Tokom i poslije rata u BiH karcinom jajnika je dijagnosticiran i kod djevojčica, a može se razviti i u majčinoj utrobi. To je najpodmukliji karcinom kod žene zato što nema simptome do drugog ili trećeg stadija. Nažalost, žene uglavnom ljekarsku pomoć potraže u kasnoj fazi bolesti", kazala je.        

Istaknula je da je karcinom jajnika na trećem mjestu po učestalosti kod žena, iza karcinoma dojke i vrata maternice.

"Nasreću, postoji ultrazvuk koji karcinom jajnika može otkriti u najranijoj fazi, kad je najčešće izlječiv. Taj aparat je blagodat. Potrebno je da žene dođu na sistematsku ginekološku kontrolu, barem jednom godišnje. Za žene u menopauzi, kad jajnici prestanu vršiti svoju funkciju, preporuča se ginekološki pregled i ultrazvuk svakih pola godine bez obzira na simptome", naglasila je.

Od karcinoma jajnika češće obolijevaju žene u menopauzi, žene koje su u obitelji imale slučajeva raka dojke ili raka grlića maternice te žene koje nisu rađale. Ipak, doktorica Čengić na osnovu dugogodišnjeg iskustva upozorava da opasnost od karcinoma jajnika postoji kod svih starosnih dobi.   

"Moja iskustva pokazuju da je karcinom moguć u svim godinama života, nažalost. U nekim od slučajeva žene su se žalile na bolove u leđima, da bismo potom pronašli veliki karcinom koji se može napipati stavljanjem ruke na trbuh", kaže dr. Čengić. 

Simptomi raka jajnika su nadutost, bol u trbuhu, učestalo mokrenje, zatvor, gubitak apetita ili brzi osjećaj sitosti, bolovi ili bol u zdjelici. Ukoliko su ti simptomi konstantni i traju u kontinuitetu nekoliko sedmica potrebno je odmah se javiti ljekaru. 

Iz Udruženja Renesansa navode da obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o raku jajnika pruža ženama oboljelim od karcinoma jajnika, njihovim obiteljima i prijateljima podršku i osjećaj međunarodne solidarnosti u borbi protiv te podmukle bolesti.

Članice Udruženja Renesansa na ovaj dan poručuju svim ženama da vode računa o sebi i svome zdravlju te ih podsjećaju da su i one odgovorne za svoje zdravlje.

"Sve žene mogu oboljeti od raka jajnika. Svijest o ranim znakovima upozorenja na bolest može spasiti život, a dijagnoza u ranoj fazi znatno poboljšava šanse za preživljavanje - navode iz Udruženje građanki Renesansa iz Sarajeva, koje okuplja žene oboljele i liječene od karcinoma dojke i sve druge onkološke pacijente.

Volonterke Renesanse obilježit će taj dan odlaskom na koncert The Frajli u Sarajevu.

"Slavit ćemo život, radovati se što smo dobro, što su mnoge bitke završene i život teče dalje. A mi nastavljamo i s bitkama, tugama, slavljima, životom", poručuju na Međunarodni dan svjesnosti o raku jajnika iz Udruženja Renesansa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije