Radovi na Šipu punom parom: Evo šta je urađeno i šta se uskoro očekuje

7
L.S.
Radovi na Šipu punom parom: Evo šta je urađeno i šta se uskoro očekuje
Foto: L.S. / Radiosarajevo.ba / Fotografija snimljena na Šipu 4. juna 2022

Dugogodišnji projekt, koji se godinama najavljivao, a početak radova odlagao, Prva transferzala u fazi je intenzivnih radova, čiji se kraj uskoro očekuje.

Kako teku radovi i kad se može očekivati kraj radova pitali smo Direkciju za puteve Kantona Sarajevo.

Satko Filipović, dipl.ing. građevine iz Direkcija za puteve KS za portal Radiosarajevo.ba pojasnio je kako su radovi na izgradnji Dionice II Prve transverzale od rondoa Bare do ulaska u tunel Kobilja glava u poodmakloj fazi.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Ističe za portal Radiosarajevo.ba kako se od samog početka radova na ovoj dionici, naišlo na niz poteškoća, koje su morale biti otklonjene za vrijeme izvođenja radova, što je svakako značajno utjecalo na dinamiku izvođenja radova.

“Najprije je bilo potrebno iznaći rješenje za uklanjanje bespravne deponije materijala koja se nalazila na samoj trasi Prve transverzale. Potom se kao veliki problem pojavila potreba najprije za projektovanjem izmiještanja fekalnog kolektora koji je bio u koliziji sa trasom Prve transverzale, nakon čije izrade se moralo pristupiti i izmiještanju istog.

Gore navedeno uzrokovalo je značajno produženje roka za izvođenje radova.

Ugovorom je bilo predviđeno da radovi na izgradnji ove dionice budu završeni za 18 mjeseci, međutim zbog svega gore navedenog, kao i zbog pandemije COVID-19 prvobitno planirani rok završetka radova je prolongiran na osnovu revidovane dinamike radova koju je dostavio izvođač na 03.12.2021. godine. Za vrijeme nastavka radova na izgradnji Prve transverzale, pojavili su se dodatni problemi sa stabilnošću kosina, tako da se i za to moralo iznaći adekvatno rješenje”, tvrdi Filipović za portal Radiosarajevo.ba.

Nova revidovana dinamika radova dostavljena od strane izvođača radova dostavljena je neposredno pred istek roka predviđenog po prvobitno revidiranoj dinamici radova.

“Sagledani su svi preostali radovi na izgradnji ove dionice, te je u skladu s tim, novi datum završetka radova planiran za 15. august 2022. godine", itiče Filipović.

Naglasio je da kada je u pitanju izgradnja prve dionice Prve transverzale, tj. od spoja sa ulicom Kranjčevićeva do spoja sa ulicom Braće Begić, na ovom dijelu neriješeni imovinsko pravni odnosi u potpunosti onemogućavaju radove na izgradnji saobraćajnice.

Kako nam je potvrdio Filipović, poznat je izvođač radova na izgradnji tunela Kobilja glava, spojne ceste sa magistralnom cestom M-18 u naselju Hotonj, i u kratkom roku bi se trebalo početi i sa radovima na samoj izgradnji.

"Izvođač radova je Euro-asfalt d.d. iz Sarajeva i veoma brzo se očekuje uvođenje izvođača u radove", kazao je Filipović za portal Radiosarajevo.ba.

Dinamika radova je evidentno ubrzana, u sarajevskom naselju Šip je pravo gradilište, a u prilog tome govore i fotografije koje smo zabilježili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije