Radiosarajevo.ba sa sarajevskim specijalcima: "Stoj, policija, ruke gore, lezi dole..."

5
A. Kapo
Radiosarajevo.ba sa sarajevskim specijalcima: "Stoj, policija, ruke gore, lezi dole..."
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevski specijalci

Visokorizična hapšenja, razbijanje organizovanih kriminalnih grupa, razbijanje protesta, stavljanje pod kontrolu većih masa ljudi, obezbjeđivanje visokorizičnih utakmica ili visokih delegacija, samo su neki od zadataka Jedinice za specijalističku podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) ili jednostavnije - sarajevskih specijalaca.

Najelitnija jedinica MUP-a KS udarna je palica i prva i posljednja odbrambena linija sarajevske policije. Za razliku od "običnih" policajca, rijetko ih možete vidjeti na ulici, jer skoro da ne djeluju preventivno već isključivo po naredbi, odnosno po zadatku nadređenih.

Ukratko, sve što ne mogu iz objektivnih razloga njihove kolege, ovi policajci mogu i moraju, a dižu se na noge po nekom nepisanom pravilu samo kada, narodski rečeno - zagusti.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ni jedna ozbiljnija akcija ili hapšenje nezamislivi su bez sarajevskih specijalaca. Za kakve zadatke se angažuju najbolje govori podatak da su nedavno upravo oni upali u elitnu zgradu Sarajevo Tower u naselju Pofalići, gdje su stavljali lisice na ruke državljanima Srbije Dušku Jovanoviću Gibi i Darku Duloviću, osumnjičenima za krivično djelo krivotvorenje isprave, a za koje mediji tvrde da su plaćene ubice!

Spisak akcija u kojima su učestvovali je dugačak, od neutralisanja serijskog ubice Edina Gačića koji je digao državu na noge do učestvovanja u onesposobljavanju i hapšenju teroriste Mevlida Jašarevića koji je iz automatske puške pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američki Država. Vizuelno ih od drugih policajaca možete prepoznati po maskirnoj uniformi i crnim beretkama, a ako ih vidite budite uvjereni da se nešto - ozbiljno događa.

Stalne vježbe

Dobiti novinaru termin za nekoliko sati sa ovom prestižnom jedinicom, prava je lutrija, ali i privilegija, jer njima depeše stižu svakodnevno i stalno su u pokretu na terenu i u akcijama. "Odmor" su im svakodnevne vježbe...

Ekipa portala Radiosarajevo.ba boravila je sa sarajevskim specijalcima koji su ekskluzivno za naš medij obavili nekoliko zahtjevnih vježbi, kako bi vama - našim cijenjenim čitateljima i čitateljkama, makar malo približili za šta je sve sposobna ova jedinica.

Polazna tačka bila nam je u sarajevskom naselju Nahorevo, gdje je i smještena Jedinica za specijalističku podršku MUP-a KS. Iako smo bili najavljeni, na vratima nas je dočekao policajac naoružan sa dugom cijevi te smo tek nakon novih provjera, potvrde, ali i legitimisanja ušli u "kuću" sarajevskih specijalaca.

Sarajevski specijalci

U jednoj od kancelarija dočekao nas je zamjenik komandira Jedinice za specijalističku podršku MUP-a KS koji nam odmah sugeriše da iz objektivnih razloga ne otkrivamo njihove identitete iako smo došli da radimo reportažu tokom njihovih vježbi. Prava vojska!

"Znate šta nam je opis posla, pa vjerujem da ćete nas razumijeti i ispoštovati. Za sve drugo, stojimo vam na raspolaganju", ozbiljnim tonom poručio nam je zamjenik komandira sarajevskih specijalaca.

Dok se vozimo na planinu Igman u neobilježenom službenom terencu Toyota kojeg duže isključivo sarajevski specijalci, naš domaćin nam pojašnjava da svi specijalci, bez obzira u kojem su timu, moraju sve znati. A, timova je više - upadni tim 1, odnosno Alfa tim, upadni tim 2, odnosno Beta tim, alpinistički tim, snajperski tim...

Svi sve moraju znati

"Bez obzira na svoju užu specijalnost svi sve moraju znati. Tako snajperista mora znati da se penje, osnovne tehnike poluga i savladavanja naoružanih osoba, osnovne tehnike samoodbrane...", pojašnjava nam zamjenik komandira.

Upasti u najelitniju jedinicu nije lako, a skoro svaki policajac upravo o tome mašta. Procedura na papiru djeluje jednostavna, ali je sve osim toga. Kada se povećava broj specijalaca, koji je tajna makar za javnost, raspisuje se interni oglas unutar MUP-a KS. Prijavit se može bilo ko, ali samo oni najspremniji će biti dio specijalaca. Ukoliko, prije svega, prođu rigorozni ljekarski pregled, slijedi "pakao", a specijalci uzimaju samo najbolje - "kremu" koja ostane.

Sarajevski specijalci

"Ima oko 19 disciplina, odnosno testiranja. Od Kuperovog testa, a to je trčanje 12 minuta, zatim plivanja, odnosno održavanja na vodi 15 minuta, bendža i čučnja sa opterećenjem od 40 posto tjelesne mase testiranog, vratila, gađanja pa do penjana i spuštanja gdje odmah gledamo da li je kandidata strah visine... Ukoliko jeste, takvi odmah otpadaju", govori nam naš domaćin.

Stižemo na olimpijsku ljepoticu i dok naši domaćini spremaju opremu te se postrojavaju, za oko nam je zapeo snajperista. Nije ga bilo teško uočiti, jer ima karaterstičnu opremu - kamuflažno odijelo s kojim se bukvalno stopi sa prirodom - travom, šipražjem, drvećem, šumom... Iz prve ruke vam možemo kazati da se ne može uočiti bez optike i iskusnog policijskog ili vojnog oka.

Snajperista - važan dio tima

"Snajperista je jako bitan dio našeg tima. On je naš vid, sluh i sigurnost. Mnogi misle da svi mogu biti snajperisti, ali to nije tako. Pored dobre tehnike gađanja, odličnog vida i opreme, morate znati i nauku, od fizike do matematike. Ako vam kažem da je prilikom gađanja sa veće udaljenosti bitno i koliko iznose temperatura, atmosferski pritisak ili vlažnost zraka, sve vam je jasno", objašnjava nam naš domaćin.

U jednom devastiranom prijeratnom hotelu alpinistički tim radi simulaciju upada u objekat sa krova. Skoro sinhronizovano, dva specijalca, jedan okrenut licem prema tlu, drugi leđima, brzinom munje se konopcima spuštaju i kroz prozor upadaju u jednu od nekadašnjih soba.

Sarajevski specijalci

Istovremeno drugi tim, stepenicama se penje i upada u prostoriju... Tačno se zna šta ko i kada radi. Posebna priča su formacije za upade. Prvi policajac drži policijski štit jednom rukom, dok drugom rukom ispred drži uperenu cijev pištolja. Iza njega istovremeno su dva policajca, jedan okrenut lijevo, drugi desno. Formaciju zatvara četvrti čovjek koji pazi na njihova leđa. Jednom riječju - impresivno.

Hapšenje visokorizičnih osoba

Naši domaćini su se zaista potrudili pa su nakon spomenutih vježbi odradili i simulirano hapšenje visokorizične, odnosno opasne i naoružane osobe. Iscenirali su situaciju kao u najboljim akcionim filmovima, a uživo sve izgleda, vjerujte nam, još mnogo realističnije.

U Golfu 5 navodno nalaze se dvije osobe koje treba uhapsiti. U akciju kreću dva tima u dva policijska kombija. Pod zvukom sirena i uz škripu guma jedan kombi prepriječio je put Golfu, a drugi staje iza vozila.

Sarajevski specijalci

Iz kombija sa obje strane izlijeću specijalci i glasno izdaju naredbe - "stop, policija, ruke gore, lezi dolje"... Vozač i suvozač iz Golfa nisu shvatili ni šta ih je snašlo, a već su bili na podu svezanih ruku. Podižu ih, ubacuju u kombi i velikom brzinom nastavljaju dalje.

Sve navedeno nije trajalo duže od desetak sekundi. Kapa do poda!

Takmičenje u Orlandu

Godinama unazad sarajevski specijalci skoro su uvijek učesnici na takmičenjima na kojima učestvuju elitne jedinice iz svijeta.

Naš domaćin nam se pohvalio da su sarajevski specijalci gotovo redovno u "top 5" jedinica.

"Najbolji nam je rezultat treće mjesto. Ako se uzme u obzir da na tim takmičenjima učestvuju i timovi iz vojski, onda je naš uspjeh još veći. Osim toga, njihova oprema je bolja, naprednija... Takmičenje traje oko pet dana, a bude organizovan i sajam oružja. To vam ne mogu opisati, kakvog oružja ima, a svako možete na mjestu događaja i testirati. Ako u bilo čemu zaostajemo, onda je to oprema, odnosno logistika. Jedne godine su nam prišli momci iz LA (Los Angeles op. a.) i čestitali, pružili ruke... Divili su se našim taktikama, upadima...", priča naš domaćin.

Na naše pitanje, koja zemlja ima najbolje specijalce, on kaže:

"Teško je to kazati, stalno se smjenjuju. Izrael je konstatno u samom vrhu, SAD također, ima više zemalja."

Naredno takmičenje je u novembru u Orlandu. Našim "plavcima" želimo dobre nastupe i plasman u sami vrh. Sretno, momci!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije