Quo vadis, Bosno moja poharana

Radiosarajevo.ba
Quo vadis, Bosno moja poharana
Foto: RAS Srbija / Srpskainfo.com / Privođenje Stanivukovića

Dramatični događaji u Banjoj Luci definitivno su obilježili sedmicu za nama. Nažalost, u sjenu su bacili i proslavu Božića i lijepe priče u vezi s tim blagdanom u BiH.

Piše: Faruk Vele

Ono što se u utorak dešavalo na ulicama Banje Luke jeste posljednjih godina najgora zabilježena demonstracija sile prema građanima, opoziciji, novinarima...

Radiosarajevo.ba je isrcpno pratio ovaj događaje u gradu na Vrbasu. Ovo su događaji i ljudi koji su po mišljenju portala Radiosarajevo.ba obilježili proteklih sedam dana.

ODLAZAK PRIJATELJA PADDYA
(Subota, 22.12.)

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i nekadašnji lider britanskih liberalnih demokrata Paddy Ashdown preminuo je u 77. godini života.

Lord Ashdown, koji je vodio ovu stranku između 1988. i 1999. godine, otkrio je prošlog mjeseca da mu je dijagnosticiran rak, a bolest je dramatično brzo uznapredovala. Ashdown je veliki prijatelj BiH, saglasan je bio najveći dio bh. javnosti na vijest o njegovoj smrti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik susreo se u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Teme sastanka bile su, znakovito, tajne. To je posebno zanimljivo zbog događaja s početka radne sedmice. Pored toga što je Bošnjake optužio da opstruiraju formiranje Vijeća ministara BiH „iz nepoznatih razloga“, Dodik je na sastanku ponovo govorio o samoopredjeljenju u RS-u.

Demaskirana je još jednom politika vodstva Srbije nakon što je šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić ponovio stavove „oca nacije“ Dobrice Ćosića o RS-u kao „jedinoj srpskoj pobjedi u drugoj polovici 20. vijeka“.

Na Dodikovu posjetu Beogradu reagirao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, poručujući da „nikakvog samoopredjeljenja neće biti“.

Treća po redu protestna šetnja beogradskim ulicama, pod sloganom "Jedan od pet miliona", održana je u subotu navečer, a po riječima organizatora okupilo se između 30.000 i 40.000 građana.

Vučićev režim brutalno je odgovorio. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pokušao je „dokazati“ da je na skupu bilo samo 1.500 ljudi, a spinujući u srbijanskoj javnosti optužio je Hrvatsku radio-televiziju (HRT) da je „navijački izvještavala o protestima u Srbiji“, te „huškala i pozivala na nasilje“. Posebno su se u odbrani „velikog vođe“ istakli njegovi medijski kerberi, notorni Dragan J. Vučićević, urednik pištolj-lista Informer i Željko Mitrović, vlasnik Pinka.

BiH je ušla u desetu godinu od presude u slučaju „Sejdić-Finci“. Tako je naša država jedna koja Ustavom propisuje neravnopravnost.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku budžet tog entiteta za narednu godinu u iznosu od 3,256 milijardi KM.

Navršile su se 92 godine od rođenja Hajrudina Šibe Krvavca, jednog od najvećih bosanskohercegovačkih i ex-yu filmskih autora i jedan od najgledanijih reditelja u svijetu. Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom s rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog angažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, Šiba je, kako je istaknuto, autor koji je donio potpuno novu vrijednost u ex-yu i bh. kinematografiju.

Građani Novog Travnika okupili su se na glavnom gradskom trgu kako bi upozorili na posljedice prebrze i neodgovorene vožnje te izrazili protest zbog saobraćajne nesreće u kojoj su poginule 30-godišnja Azra Hajrić i njena maloljetna kćerka, dok je troje djece povrijeđeno.

STRAVA U INDONEZIJI
(Nedjelja, 23.12.)

Više stotina osoba je poginulo, a skoro hiljadu povrijeđeno u udaru cunamija koji je pogodio obale kanala Sunda u Indoneziji. Kao najvjerovatniji uzrok cunamija spominjala se erupcija vulkana Krakatau. Brojni objekti, uključujući i hotele, porušeni su.

Slike koje su pristigle iz jugoistočne Azije bile su zastrašujuće. Portal Radiosarajevo.ba je detaljno pratio ovaj događaj.

Jeziv snimak s koncerta u Indoneziji obišao je svijet.

Divne slike zabilježili smo u Olovu gdje su fratri i imami okupili političare, načelnike općina, da bi u Svetištu Gospe Olovske obilježili dolazak Božića. Ovo je Bosna!

Jedan seljak iz Srbije postao je hit u regionu kada je u pet riječi opisao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Delegati na sjednici Skupštine FK Željezničar u Sarajevu za novog predsjednika kluba su odabrali Nihada Selimovića!

MURIZOV ISKAZ TUŽILAŠTVU BiH
(Ponedjeljak, 24.12.)

Građane Sarajeva uznemirila je pucnjava u naselju Hrasno. Tom prilikom jedna osoba je smrtno stradala, a druga teško ranjena.


Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića, u Tužilaštvu BiH počeo sa davanjem iskaza u vezi ubistva njegovog sina. Javnost je saznala neke detalje njegovog potresnog iskaza.

Grupa "Pravda za Davida" predvođena ocem ubijenog Davida Dragičevića - Davorom Dragičevićem okupila se 274. put na Trgu Krajine u Banjoj Luci kako bi nastavili tražiti istinu i pravdu u slučaju otmice i ubistva nesretnog mladića. Davor Dragičević poručio je da ni jedno službeno lice, uniforma bilo koja ne mogu dolaziti u njegovo dvorište.

Bio je to tek uvod u dramatične događaje dan kasnije.

Humanitarna akcija ekipe Radiosarajevo.ba u kojoj smo naše čitatelje i čitateljke pozvali da budu Djed Mraz za štićenike iz Doma za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama u Sarajevu privukla je ogroman interes javnosti

Akcija je, na koncu, uspješno realizirana.

Analizirali smo zašto je ekonomija Bosne i Hercegovine u 2018. godini bila jedna od najboljih u posljednje dvije decenije.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ponovo se bavila našom zemljom. Propitivali smo ovaj put u kojem pravcu ide politika Hrvatske prema BiH.

Oprostili smo se i od bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddya Ashdowna.

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uputio je Božićnu čestitku u kojoj navodi da nema nijednog kršćanina kojega neće obuzeti topla radost "pri srcu" baš ovih dana iščekivanja i proslave Božića.

Uz poruku „poštovani komšija“, reis Kavazović je uputio Božićnu čestitku kardinalu Puljiću.

Donijeli smo i poruku koju je na Skupštini FK Željezničar uputio Amar Osim, nekadašnji menadžer Plavih koji se u javnosti spominje i kao jedan od najozbiljnijih kandidata za šefa stručnog štaba tima s Grbavice.

HRABRO SRCE
(Utorak, 25. 12.)

Hapšenje Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića Davida Dragičevića u utorak ujutru pokrenulo je lavinu zastrašujućih događaja. Slike iz Banje Luke su obišle region i svijet.

Suzana Radanović, majka ubijenog Davida se nakon Davorovog hapšenja oglasila na društvenim mrežama. Navela je da, nakon Davida, žele ubiti i njegovog oca.

Ubrzo nakon toga policija je uhapsila i Suzanu, što je otvorilo seriju hapšenja opozicionara, novinara, parlamentarnih zastupnika...

U tim trenucima u centru Banje Luke trajala je velika drama, a jedan policajac MUP-a RS je potegao pištolj na građane.

Cijela BiH, region i svijet pratili su dramatične događaje.

Posebna brutalnost je pokazana prema Drašku Stanivukoviću, mladom zastupniku PDP-a koji je u dva navrata hapšen i pretučen.

Uslijedile su brojne reakcije. Reagirale su brojne ličnosti iz BiH i regiona, i to ne samo iz političkog života. Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH se, međutim, obrušio na kolegu Željka Komšića.

Bivši poslanik Napredne Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Adam Šukalo pušten je nakon 12 sati zadržavanja. On je dao potresnu izjavu za BN televiziju, koji smo prenijeli.

Svoj osvrt na dešavanja u Banjoj Luci u intervjuu za Radiosarajevo.ba dao je i Dragan Bursać, ugledni novinar iz Banje Luke.


U Bosni i Hercegovini, kao i diljem svijeta, obilježn je blagdan Božića.

Dolazak najsvetijeg katoličkog praznika Božića mnogi su vjernici obilježili na svetoj misi ponoćki u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, koju je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

Puljić je upozorio da se „Ne vrednuje se čovjek, nego interes i profit“.

ISTRIJEBILI NESRBE, SADA BIJU SRBE
(Srijeda, 26.12.)

U naselju Šehovci kod Sanskog Mosta u srijedu navečer je došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je pijani vozač automobilom udario četiri djevojke, od kojih su dvije teže povrijeđene, a jedna prebačena u Klinički centar Prijedor. Tako su se dramatični događaji na bh. saobraćajnicama nastavili.

Davor Dragičević pušten je nakon ispitivanja u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka i noći provedene u pritvoru. Dočekali su ga mnogobrojni građani uz povike “Pravda”.

"Ja sam Davor Dragičević, najponosniji otac likvidiranog sina. Saučesnike i ubice mog djeteta znam", rekao je on, te dodao da će Muriz Memić i on to dokazati.


Analitičar iz Banja Luke Srđan Šušnica primijetio je da MUP RS danas „prebija i ubija Srbe, jer je nesrbe davno istrijebio“.

U intervjuu za Radiosarajevo.ba o dramatičnim događajima u Banjoj Luci govorio je Slobodan Vasković.

Draško Stanivuković, narodni poslanik u NSRS oglasio se na Facebooku nakon hapšenja u Banjoj Luci, kada je i povrijeđen, otkrivajući šta se dešavalo daleko od očiju javnosti.

Kako je najavljeno, održani su novi protesti u Banjoj Luci. Policija je zaprijetila upotrebom sile, ali su građani predvođeni Davorom Dragičevićem krenuli u šetnju.

"Ovo gdje je ležao moj sin moja duša, da legnem i ja. Da osjetim toplinu, rodne grude svoje zemlje", kazao je Davor, nakon čega je legao na zemlju gdje su pronašli tijelo ubijenog Davida Dragičevića.

Nekoliko stotina građana okupilo se i ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, odakle su poručili da „neće odustati od borbe za pravdu i istinu u slučajevima David Dragičević, Dženan Memić, ali i ostalim slučajevima gdje porodice traže istinu i pravdu“.

Protesti su održani i u drugim bh. gradovima i regionu.

Izabrana je nova Vlada Kantona Sarajevo, a Edin Forto je novi premijer. Nakon što je završena rasprava većinom glasova poslanici su potvrdili novi saziv Vlade Kantona Sarajevo.

Etablirana bh. dizajnerica Emina Hodžić – Adilović zajedno sa sestrom Nerminom već petnaest godina oduševljava domaću i svjetsku javnost kreacijama koje, između ostalih, rado nose javne ličnosti iz regiona, ali i neke od najuticanijih osoba iz svijeta mode poput princeze Deene Abdulaziz. Emina će, kako je potvrđeno, biti ambasadorica EYOF-a 2019.

RS BLOKIRA NATO PUT
(Četvrtak, 27.12.)

Na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u četvrtak je trebao biti razmatran Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018 – 2019. godine, čiji je predlagač Komisija za NATO integracijski proces BiH. To se nije desilo, jer je ova tačka dnevnog reda odgođena za narednu sjednicu Vijeća ministara.

Kako sada stvari stoje, ministri koji dolaze iz Republike Srpske nisu spremni podržati ovaj program, prenijele su agencije. U Vijeću ministara BiH iz RS-a sjede ministri iz SDS-a, ali oni za sada slijede politiku Milorada Dodika (SNSD) kada je riječ o NATO putu Bosne i Hercegovine.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv generala Ramiza Drekovića, rođenog 1956. godine u Tutinu, Srbija.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će, ukoliko uskoro ne bude tužilačke odluke u slučaju stradanja banjalučkog mladića Davida Dragičevića, pozvati građane na proteste pred banjalučko Okružno javno tužilaštvo.

Davor Dragičević i grupa Pravda za Davida su se i četvrtak ponovo okupili u Banja Luci. Otac ubijenog Davida Dragičevića, Davor, poručio je okupljenima na Trgu Krajine da oni predstavljaju mir i dostojanstvo. Uputio je i poruku Dodiku.

Pisali smo i o „svim našim dodicima“ i licemjerima i licemjerstvu u kontekstu slučajeva „Dragičević“ i „Memić“.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je danas da se, prema onome što on zna o istrazi, ubice lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića nalaze u Beogradu.

Istraživali smo i koja su bila omiljena dječija imena u BiH u 2018. godini

U Splitu je u 73. godini umro Jakša Fiamengo, novinar, pjesnik i akademik.

Navijači FK Željezničar, popularni Manijaci poručili su da očekuju „iskreniji i pošteniji odnos od novih struktura u klubu“.

KAD BAJA IZVEZE OKLOPNJAKE (Petak, 28. 12.)

Građani su na društvenim mrežama dijelili fotografije i video zapise oklopnih vozila sa oznakama policije na ulicama Banja Luke.

Kako su navodili korisnici društvenih mreža, vozila su se kretala prema centru grada.

Iako su iz MUP-a brzo saopćili da je riječ o pripremama za obilježavnje nesutavnog dana RS, nema dileme da izlazak „oklopnjaka“ na ulice i poruka građanima, demonstrantima koji već danima izlaze na ulice grada na Vrbasu. Baš kao što je istog dana „slučajno“ iz SNSD-a plasirana informacija da je na sceni „obojena revolucija“. Naravno, sve za režim.

Republičko i Okružno javno Tužilaštvo Banja Luka razmatraju da predmet „Dragičević“ upute Tužilaštvu BiH, kako bi preispitali nadležnost, rekao je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milan Tegeltija.

Za Radiosarajevo.ba je govorio i Davor Dragičević otac ubijenog Davida Dragičevića nakon najajve o prebacivanju predmeta Državnom tužilaštvu.

Uprkos svim pritiscima i oklopnjacima, Banjalučani su se i sinoć okupili na trgu u centru Banja Luke. Davor Dragičević je pozvao sve okupljene na mir i dostojanstvo, jer kako je istaknuo to je jedini pravi način da se izbore.

Veliki broj ljudi je bio na ulicama Banja Luke, tražili su pravdu za ubijenog mladića.

I porodica Memić nastavlja borbu za pravdu. Muriz Memić i grupa Pravda za Dženana u nedjelju će organizovati 14. po redu protestnu šetnju ili okupljanje u gradu na Miljacki. Ekipa Radiosarajevo.ba razgovarala je s ocem ubijenog mladića.

Prekinuta je konstituirajuća sjednica parlamentarne Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. Na dnevnom redu je trebao biti izbor predsjedavajućeg Komisije i dvoje zamjenika. Ovim se nastavlja trakavica s formiranjem vlasti u BiH.

Član Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Saša Magazinović (SDP BiH) je izjavio da većina koju čine SDA, HDZ BiH i SNSD očigledno ne funkcioniše.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine - Dragan Mektić odgovorio je, u svom stilu, Rajku Vasiću koji je blizak strukturama vlasti u Republici Srpskoj na post koji je ovaj, također, u svom bolesnom stilu, napisao na Twitter profilu. Vasić je, podsjetimo, naveo da Mektića treba strijeljati.

Bosanskohercegovačka književnica, Martina Mlinarević Sopta odlučila je skinuti majicu i za novi broj Gracije pozirati i pokazati kako izgleda žena koja je prošla operaciju raka dojke.

Donijeli smo razgovor sa Mersihom Drinjaković, urednicom Gracije.

Prelijepe slike stigle su iz Dječijeg doma Bjelave gdje su dvina mala raja vidjela čudo. Provjerite i zašto.

Štrosmajerova ulica u Sarajevu zasjala je posebnim sjajem u čast velika bh. muzike - Kemala Montena. Izložba postavljena na otvorenom, čiji su autori Amina Abdićević i Branko Dursum, prikazuje grandioznu karijeru najpoznatijeg kantautora bivše Jugoslavije. Donijeli smo vam dio atmosfere.

Divne vijesti iz Bihaća! Djevojčica Dalal Omerović, koja se liječi od najtežeg oblika leukemije, ponovo ima osmjeh na licu. Naime, na Facebook stranici "Za Dalal" objavljeno je da su ćelije donora uspješno zamijenile ćelije male Dalal, transplantacija je uspjela! Bravo Dalal, naša lavice!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije