Inkluzivno obrazovanje: Selma Hodžić predstavila prvi besplatni priručnik u BiH

J. Ć.
Inkluzivno obrazovanje: Selma Hodžić predstavila prvi besplatni priručnik u BiH
Promo / Selma Hodžić
Priručnik ''Smjernice za rad defektologa/edukatora-rehabilitatora u redovnoj osnovnoj školi“ namijenjen je defektolozima/edukatorima-rehabilitatorima koji svoj profesionalni angažman obavljaju u osnovnim školama.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i kulture FBiH je podržalo štampanje ovog priručnika koji je ujedno i prvi ove vrste u BiH.

"Priručnik će moći koristiti i ostali sudionici inkluzivnog obrazovanja (učitelji, stručni saradnici, pedagozi, psiholozi, roditelji), kao i šira društvena javnost, kako bi se upoznali sa zadaćom defektologa/edukatora-rehabilitatora u redovnoj školi", pojasnila je za Radiosarajevo.ba Selma Hodžić, diplomirani defektolog-oligofrenolog.

Priručnik, kako kaže, obuhvata osam poglavlja i 84 stranice te daje odgovore na pitanja značaja defektologa/edukatora rehabilitatora u radu s djecom, s kojim stručnjacima sarađuju, koje aktivnosti provode balansirajući između metodologije, zahtjeva struke i Zakonske regulative u Tuzlanskom kantonu. 

smjernice.JPG - undefined

"Obuhvatili smo jedan dio koji govori gdje se obrazuju stručnjaci s teškoćama u razvoju i njihove kompetencije za rad te smo obradili ulogu i značaj defektologa. Trenutno imamo 50 zaposlenih defektologa", rekla je.

Hodžić je napomenula kako se defektolozi već godinama nalaze na raskrsnici te se postavlja pitanje koja je zapravo njihova uloga i zadaća u redovnoj osnovnoj školi?

"Dosada smo imali defektologe u specijalnim školama gdje se jasno zna šta oni zapravo rade. Međutim, kako je inkluzija krenula, njihova uloga u redovnoj osnovnoj i srednjoj školi je bila nedefinirana i nejasna. Kao saradnica pedagoškog zavoda, radeći s njima, došli smo do ideje da napravimo jedan priručnik koji će obuhvatiti godišnji program rada. Odlučili smo napraviti prijedlog kako bi taj godišnji program rada defektologa izgledao, zatim smo obradili područje koje se odnosi na načine prilagođavanja i stavili smo obrazce za upotrebu koji su definirani Zakonskim regulativama na TK-u. To su poglavlja koja smo smatrali bitnim. Ovo je prvi priručnik ove vrste a najvjerovatnije ćemo morati izdati i drugi broj sa još specifičnijim elementima", istaknula je naša sagovornica.

Promocija  i distribucija  priručnika ''Smjernice za rad defektologa/edukatora-rehabilitatora u redovnoj osnovnoj školi“, održat će se dana 19. februara u 12 sati u prostorijama Katoličkog školskog centra ''Sv. Franjo'' u Tuzli.

"Priručnik je besplatan i sav naš rad ovdje je volonterski i mi smo zahvaljujući sredstvima Federalnog ministarstva obrazovanja štampali 200 primjeraka koji će biti distribuiran taj dan", napomenula je Selma Hodžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije