Prostitucija u BiH: Muž zna šta radim, djeca ne znaju i to me boli

Radiosarajevo.ba
Prostitucija u BiH: Muž zna šta radim, djeca ne znaju i to me boli
/ Foto: DW
Prostitucija u gradu na Neretvi spominje se još odavnina, a na pisanim dokumentima spominje se početkom prošlog stoljeća.

U blizini Carinskog mosta sve do 1939. godine na lijevoj obali Neretve, nalazio se lokal „Lira“ kojega su Mostarci bolje znali kao prvu javnu kuću Mostara. Osim „Lire“ Mostarci su znali i za javne kuće Davida Steinera i Josefa Mandlbauma.

Prostitucija u Mostaru se nakon javnih kuća preselila u privatne kuće kao i gostionice, a tako je sve do danas, piše Hercegovina Info.

Ipak, već jedan kraći period u blizini nekadašnje „Lire" ponekad možete sresti dvije žene koje su došle u Mostar gdje na ovaj način pokušavaju zaraditi. 

Nakon dugo nagovaranja, jedna od ove dvije je pristala na kraći razgovor. Predstavila se kao Azra (sumnjamo u istinitost imena op.a.) te je rekla da ima 45 godina.

Ovim se bavi od 1992. godine, a u Mostar dođe tek povremeno, iako je jedan period radila u jednoj mostarskoj kafani. Upravo su joj i dan danas mušterije nekadašnji gosti kafane.

„Najčešće me prepoznaju nekadašnji gosti kafane u kojoj sam radila te na taj način i stupam u kontakt. Neki imaju moj broj mobitela te se i na taj način dogovaram. Rijetko sam ovdje na ulici i najčešće se zadržim tek sat - dva. U Mostar dolazim po potrebi jer ovdje je to sada dosta lošije nego ranije. Najčešće sam po Sarajevu i tamo je koliko-toliko dobro. U Mostaru sam iskreno najčešće samo u prolazu za more."

Ističe kako joj i muž zna što radi, te da ju je i upoznao u ovom poslu.

„Muž zna šta radim, jer kako bi inače preživjeli. Imam dvije curice koje misle da radim u kafićima i ta laž me najviše boli. Ipak, ovo smatram samo poslom".

Na upit kako se snalazi sa zakonom jer je prostitucija zabranjena u našoj zemlji, „Azra" ističe da u Mostaru nema problema jer se dosta kratko zadržava, dok je u Splitu u par navrata imala problem sa zakonom pa čak i boravila jedno kraće vrijeme u zatvoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije