Hidroelektrana na Miljacki: Gradnja će definitivno narušiti ovo područje

Nihad Katica
Hidroelektrana na Miljacki: Gradnja će definitivno narušiti ovo područje

Portal Radiosarajevo.ba prošle je sedmice pisao o gradnji male hidroelektrane na rijeci Miljacki. Naime, privatnoj firmi „Green energy“ doo dodijeljena je koncesija na 50 godina. 

Anes Podić iz „Eko Akcije“ govori da je ovo još samo jedna elektrana u nizu koja se gradi na zaštićenim područjima.

Potrebna saglasnost

„Ovo područje još uvijek nije na listi zaštićenih, ali je po zakonu zaštićeno zbog odluke koja je donesena prije ovog rata. Odluka o zaštiti ovog područja donesena je zbog raznih biodiverziteta i pejzaža“, ističe Podić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Gradnja će definitivno da naruši ovo područje, smatra Podić i dodaje da oni koji bi trebali da brinu o ovim područjima "prvi polete i izdaju dozvole".

Koordinator Koalicije za zaštitu rijeka BiH Goran Krivić također smatra da izgradnja ovakvog objekta ne bi trebala da je moguća bez saglasnosti oba entiteta.

„Ovo je kompleksan problem koji zahtijeva dublju analizu i koji će tim iz Koalicije da obradi i da dâ osvrt na sve nepravilnosti“, rekao je Krivić za Radiosarajevo.ba.

Krivić smatra da je nezahvalno govoriti kako bi ova MHE mogla uticati na okoliš, ali saglasan je da će definitivno imati uticaj na okoliš i dodaje da Koalicija već duže vremena zagovara ekološko upravljanje rijekama i razvijanje sporta i turizma na istim.

Pejzažne vrijednosti kanjona Miljacke će biti trajno narušene, smatra Podić i dodaje da je veliki problem to što nikada nismo uspjeli da turistički valorizujemo naša zaštićena područja.

„Kada pogledamo zemlje iz regiona, da ne idemo nigdje dalje, sve one izvlače korist iz zaštićenih područja, jedino BiH kasni itekako i to ne zato što ne znamo da radimo već zato što je vladajućim elitama važnija finansijska korist od koristi za zajednicu“, porujuče Podić.

Koalicija će prvo prikupiti dovoljno dokumentacije za analizu, a potom će uputiti i protestnu notu nadležnim institucijama zbog ugrožavanja i uništavanja još jedne rijeke u BiH, ističe Krivić.

Analiza dokumentacije

„Nakon analize dokumentacije, Koalicija će da upotrijebi sve zakonske mjere kako bi se zaustavila izgradnja objekta ovakve vrste“, naglašava Krivić.

Krivić smatra da svaki projekt ovakve vrste uvijek ide na ruku investitoru i nikome više i dodaje da je u toku izrada Studije ekonomske opravdanosti koncesionih naknada i podsticaja MHE na području BiH, gdje će biti obrazloženo da BiH gubi milione na godišnjem nivou od koncesionih podsticaja i naknada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije